Skupština o ruralnom razvoju i nazivima ulica

Politika

Održana poslednja sednica skupštine u ovoj godini- usvojena Strategija ruralnog razvoja opštine Sokobanja u narednih pet godina

U subotu je odražana vandredna sednica Skupštine opštine Sokobanja, jer je, kako je predsednik skupštine Dragoljub Jevtić obrazložio, zbog zakonskih okvira bilo potrebno usvojiti predloge odluka koje su stavljene na dnevni red  do kraja kalendarske godine – Strategije ruralnog razvoja opštine Sokobanja za period 2019 – 2024. godine i Odluku o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta.

Pomenutom odlukom utvrđeni su nazivi postojećih ulica, pojedine ulice će promeniti nazive, a utvrđena su i imena u ulicama koje do sada nisu bile sagledane na taj način. Od sada će u Sokobanji svoju ulicu imati ratna heroina iz Prvog svetskog rata Milunka Savić, kao i kraljica Marija Karađorđević.

Svoje ulice dobiće i neki od zaslužnh građana Sokobanje – nekadašnji predsednik opštine Aleksandar Dinić i dr Momčilo Đurišić, dugogodišnji direktor bolnice „Ozren“. Za vreme Dinićevog mandata (1975 – 1982) izgrađeni su hoteli „Zdravljak“ i „Sunce“, Specijalna bolnica „Sokobanja“, autobuska stanica, preduzeća „14. avgust“, „Monter“, „Kristal“, „Niteks“, kao i mermerno šetalište po kome je Sokobanja prepoznatljiva, dok je Đurišić, koji je bio i član Srpskog lekarskog društva i učesnik međunarodne lekarske misije u Libiji 1975, zaslužan za razvoj, opremanje i unapređenje statusa bolnice kao državne ustanove, istaknuto je u odluci.

Iz odborničke grupe SPS u SO Sokobanja, stigao je predlog, koji je obrazložila šefica te grupe Snežana Radovanović, da neka od ulica ponese ime Vojislava Stojanovića Žuće , osnivača Likovne kolonije „Sokograd“ i slikara čija dela krase sve javne ustanove u Sokobanji. Taj predlog biće razmotren u narednom periodu, potvrdio je izvestilac ovoj tački  Vladan Petkovića.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Strategiju ruralnog razvoja opštine Sokobanja za period 2019 – 2024. godine. Ova strategija je sačinjena uz podršku projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji“, koji je deo nemačko-srpske razvojne saradnje i koji sprovodi nemačka organizacija „GIZ“. Opština Sokobanja trenutno nema strategiju za ruralni razvoj, pa će usvajanje ovog dokumetnta pružiti integrisane pristupe i rešenja koje je definisla lokalna zajednica od najnižeg prema najvišem nivou. Predsednik opštine Isidor Krstić je rekao da Strategija nije idelna, ali da nudi neke okvire za dalje projekte koji će je unaprediti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 3 =