Књижевно вече посвећено Стојану Живадиновићу

Култура

Поводом 129 година од рођења најпознатијег сокобањског књижевника, Удружење књижевника “Стојан Живадиновић” у четвртак је у просторијама библиотеке ОШ „Митрополит Михаило“ организовало посебно књижевно вече посвећено рехабилитацији неправедно запостављеног и заборављеног писца Стојана Живадиновића (1889 – 1941). Књижевно вече отворили су најмлађи, дечији хор “Соколићи”, чији је наступ одушевио све присутне, а као награду за успешан наступ Деда Мраз је сваког од њих даривао новогодишњим пакетићем.

У наставку манифестације о лику и књижевном делу Стојана Живадиновића надахнуто је говорио књижевник Хранимир Милојковић, а након тога песници, чланови Удружења књижевника “Стојан Живадиновић” из Сокобање, говорили су своје стихове у част најпознатијег сокобањског књижевника.

Трећи део књижевне вечери био је посвећен  људима који су својим несебичним деловањем допринели рехабилитацији Стојана Живадиновића и оснивању спомен собе овог књижевника у Народном музеју Сокобање. Том приликом уручене су плакете које носе име Стојана Живадиновића Александру Аци Голубовићу, Протојереју ставрофору Петру Милинковићу, књижевнику Хранимиру Милојковићу, као и представницима локалне заједнице – председнику општине Исидору Крстићу и његовом заменику Владимиру Миловановићу, председнику СО Драгољубу Јевтићу, Љубинку Миленковићу, директору ТОСБ, и Јасмини Илић Паљевић, директорки Народне библиотеке „Стеван Сремац“. Плакете су добили и публициста из Београда Јова Бајић, радници библиотеке Братислав Мајкић и Витомир Крстић, као и Славољуб Ћирковић, радник ИРО “Кампања”.

У музичком делу својим наступом програм су обогатили певач Бојан Милановић, Петар Станојевић, Зоран Ристић, Милена Малинић и Душица Миловановић.

Током трајања књижевне вечери на малом видо биму приказиване су фотографије које је сачинила Силвана Миљковић, чланица Удружења књижевника “Стојан Живадиновић”.

1 thoughts on “Књижевно вече посвећено Стојану Живадиновићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =