Simpozijum o Andriću održan u Sokobanji predstavljen u ruskom časopisu

Društvo

U moskovskom časopisu „Aktuelna pitanja stilistike” objavljena je detaljna informacija o 13. simpozijumu „Andrićeva pripovetka” koji je održan u Sokobanji sredinom oktobra meseca. Naučni forum je zbog epidemiološke situacije ove godine održan onlajn.

Na deset strana naučnog časopisa do detalja je opisan simpozijum koji je u Sokobanji održan u okviru Međunarodnog istraživačkog projekta „Andrićeve inicijative – Ivo Andrić u Evropskom kontekstu” započet 2007. godine u Gracu. U okviru ovogodišnjeg simpozijuma analizirane su Andrićeve pripovetke a program konferencije obuhvatao je 54 izveštaja stručnjaka za književnosti, poeziju i stilistiku iz 12 zemalja i 35 gradova.

Između ostalog, u časopisu stoji da su predsednik Sokobanje, Miodrag Nikolić i osam članova organizacionog odbora iz Sokobanje: Slaviša Lazanski (direktor hotela Moravica), Jasmina Ilić-Paljević (direktor Biblioteke Stevan Sremac), Ana Milićević (direktor Srednje škole „Branislav Nušić”), Ljubinko Milenković (direktor Turističke organizacije Sokobanja), Nebojša Stanojević (direktor preduzeća „Adonis”), Milan Milenković (zastupnik Sportsko-rekreativni centar Podina) i predstavnici Specijalne bolnice „Sokobanja” i hotela „Sunce” održali kratku prezentaciju o Sokobanji i ustanovi ili instituciji koju su predstavljali i time veoma bogato, raznovrsno i upečatljivo predstavili svoje mesto koje je usko povezano sa Andrićem.

Upravo ta povezanost našeg nobelovca sa Sokobanjom je i razlog zašto se ovaj simpozijum već drugi put održava u banji pod Ozrenom. Prošle godine, takođe oktobra meseca bio je održan u hotelu „Moravica” gde je Andrić i boravio i u kome postoji njegova spomen-soba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + fourteen =