Симпозијум о Андрићу одржан у Сокобањи представљен у руском часопису

Друштво

У московском часопису „Актуелна питања стилистике” објављена је детаљна информација о 13. симпозијуму „Андрићева приповетка” који је одржан у Сокобањи средином октобра месеца. Научни форум је због епидемиолошке ситуације ове године одржан онлајн.

На десет страна научног часописа до детаља је описан симпозијум који је у Сокобањи одржан у оквиру Међународног истраживачког пројекта „Андрићеве иницијативе – Иво Андрић у Европском контексту” започет 2007. године у Грацу. У оквиру овогодишњег симпозијума анализиране су Андрићеве приповетке а програм конференције обухватао је 54 извештаја стручњака за књижевности, поезију и стилистику из 12 земаља и 35 градова.

Између осталог, у часопису стоји да су председник Сокобање, Миодраг Николић и осам чланова организационог одбора из Сокобање: Славиша Лазански (директор хотела Моравица), Јасмина Илић-Паљевић (директор Библиотеке Стеван Сремац), Ана Милићевић (директор Средње школе „Бранислав Нушић”), Љубинко Миленковић (директор Туристичке организације Сокобања), Небојша Станојевић (директор предузећа „Адонис”), Милан Миленковић (заступник Спортско-рекреативни центар Подина) и представници Специјалне болнице „Сокобања” и хотела „Сунце” одржали кратку презентацију о Сокобањи и установи или институцији коју су представљали и тиме веома богато, разноврсно и упечатљиво представили своје место које је уско повезано са Андрићем.

Управо та повезаност нашег нобеловца са Сокобањом је и разлог зашто се овај симпозијум већ други пут одржава у бањи под Озреном. Прошле године, такође октобра месеца био је одржан у хотелу „Моравица” где је Андрић и боравио и у коме постоји његова спомен-соба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 5 =