Влада Републике Србије улаже око 10 милиона евра у реконструкцију болнице на „Озрену”

Друштво Здравље

Влада Републике Србије, на иницијативу заменика председника општине Владимира Миловановића, уложиће десет милиона евра у реконструкцију Специјалне болнице „Озрен”. Михајло Јовановић, директор Специјалне болнице „Озрен” каже да је ово здравствена установа са традицојом дугом 80 година и да су у њој одувек радили добри доктори и одличне медицинске сестре и техничари, а као доказ томе су и 25 медицинских радника који су сада за време пандемије коронавируса радили у ковид болницама у Нишу и у Специјалној болници „Сокобања” и као и увек били на висини задатка.

− Ја у овој болници радим 38 година и могу вам рећи да се први пут после дужег времена у ову болницу озбиљно улаже инвестициони новац. Након дугог низа година па и деценија небриге, почетак улагања се поклопило са доласком Српске напредне странке на власт. Могу слободно да кажем, претходне републичке владе нису у ову болницу улагале, што наш народ каже „ни жуту банку”. Од 2012 године, започиње тај инвестициони циклус и републичка Влада је уложила више десетина милиона динара у ову болницу, тако да су тада реконструисана сва купатила ,изглетовани и окречени зидови, реконструисан је кров на западној страни болнице, трпезарија, кухиња, асфалтиран је прилазни пут од капије болничког круга до болнице, сређен је плато испред болнице и као круна свега дошло је и обећање односно намера републичке Владе да се уради једна озбиљна реконструкција болнице. Она би подразумела замену целокупне столарије, потпуно нову фасаду, монтирање соларних панела, замену електричне инсталације, целокупне водоводне и канализационе мреже, инсталације за централно грејање са уградњом нових радијатора, изградњу новог система за противпожарну заштиту, изградњу два нова лифта за лежеће болеснике, реконструкцију тераса према јужној страни, замену подне конструкције, измештање вешераја, дакле све оно што је потребно да би ова болница попримила савремени изглед. У склопу тога долази и изградња нове котларнице која би радила на биолошки обновљиво гориво. Друга фаза обухвата уређење болничког круга и надам се у оквиру тога изградњу новог базена, угоститељског објекта, дечијег парка и уређење зелених површина. Морам да кажем да је идеја о реализацији овог пројекта потекла од општинске власти, конкретно од заменика председника општине Владимира Миловановића. Такође, ова инвестиција је у складу са стратешким опредељењем председника државе, господина Александра Вучића − рекао је Јовановић.

План је био да пројектна документација почне да се ради марта и да буде завршена до краја године а сама инвестиција да почне у пролеће следеће године, међутим због пандемије, рокови су морали бити померени.

− Сокобања а и Србија добиће једну модерну и савремену болницу, добро опремељену која ће бити изграђена по свим међународним и светским стандардима и наравно да ће то бити додатни импулс да екипа у болници, и медицинска и немедицинска, још боље ради свој посао − рекао је др Јовановић на крају нашег разговора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − eight =