Шетња са Андрићем, Нушићем и Исидором Секулић

Друштво Култура

Иво Андрић, Исидора Секулић и Бранислав Нушић, великани српске књижевности, некадашњи бањски гости, поново ће прошетати сокобањском променадом у знак обележавања Дана општине Сокобања (21. јун). Посетиоци ће имати прилику да се фотографишу са глумцима у костимима књижевника и то ће бити увертира у вечерњи позоришни програм у биоскопу „Моравицаˮ, где ће бесплатно бити одиграна представа посвећена лику и делу Бранислава Нушића. Почетак дружења са „писцимаˮ најављен је за 14 часова испред Милошевог конака.

Ово је још једна показатељ да становници Сокобање чувају сећање на велике писце који су део живота провели у њиховом месту, где су стварали нека од најлепших дела домаће књижевности. „На Дрини ћупријаˮ, „Госпођицаˮ, „Јелена, жена које немаˮ, „Острвоˮ, приповетка „Марицаˮ, само су нека од књижевних дела за које су писци инспирацију пронашли у Сокобањи.

Иво Андрић, једини српски нобеловац, током периода Другог светског рата и седамдесетих година био је често у Сокобањи. Апартман 144 у хотелу Моравица где је боравио претворен је у Андрићеву спомен-собу. Сокобањци су отишли и корак даље кад је нобеловац у питању, па су кроз пројекат Андрићевим стазама информативним таблама обележили сва значајна места у којима је боравио, попут хотела „Моравицеˮ, Амама и Специјалне болнице на Озрену.

Иво Андрић испред хотела „Моравицаˮ

Остале су забележене и Андрићеве речи које показују колико је волео Сокобању.

– Све се бојим прочуће се ово место, све ће нагрнути амо и ја ћу морати да бежим одавде и да тражим неку другу бању. А где да нађем овакву лепоту и мир? Само да знате овде се умире, јер се свугде на свету мора умрети, али овде је живот лепши и ваљда нешто дужи – написао је нобеловац.

У Сокобањи је стварала и Исидора Секулић, прва жена која је постала члан САНУ. Најпре је овде дошла због лечења током Првог светског рата, а онда се заљубила у лепотицу подно Озрена. Писала је да је ваздух у Сокобањи „радостан и умиљатˮ, да се у њој срце одмара и да више не лупа и не туче, него се љуљушка.

Поетично је доживљај Бање под Озреном описао и Бранислав Нушић. Записао је да ту човек лакше дише и да му се онда враћа младост. Тако је и настала његова чувена крилатица: „Сокобања, Сокоград, дођеш матор, одеш младˮ.

На Дан општине, 21. јуна, бесплатна представа од 20:00 часова

Сокобањци и посетиоци Бање у вечерњим сатима (20:00 часова) на Дан општине, 21. јуна, поново ће се сусрести са чика Браном у биоскопу Моравица, где ће глумци „Окрет театраˮ из Београда извести комад „Бранислав Нушић – Аутобиографијаˮ.

Организатори програма су Општина Сокобања и Културни центар Сокобање.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − 4 =