Nikolić i Joksimović

Sa ministarkom Joksimović o evropskim fondovima

Društvo

U prostorijama Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije u Zaječaru juče je održan sastanak sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović kojem je prisustvovao i predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić. Jedna od tema bila je kako koristiti evropske fondove i kako se pripremiti za projekte.

Sastanak je bio pod pokroviteljstvom RARIS-a, a prisustvovali su predsednici i gradonačelnici iz Zaječarskog i Borskog okruga.

– Naravno, Sokobanja je i na ovom sastanku iskazala jedno veliko interesovanje iz razloga što mi trenutno, kada je reč o evropskim fondovima, radimo IPA projekat za postrojenje za preradu otpadne vode. Nadamo se da će biti gotov do juna i da nakon toga možemo ući i u tendere – naveo je predsednik Nikolić.

Nikolić i JoksimovićOn se osvrnuo i na prekograničnu saradnju, podsetivši da je u sklopu nje u prethodnom periodu sređen park na Banjici i urađeno klizalište. U narednom periodu, kako je naveo, biće pripremljeno još projekata u sklopu prekogranične saradnje koji će krenuti od septembra.

Prvi čovek Sokobanje istakao je, kao veoma značajnu aktivnost, edukaciju stanodavaca kako da dođu do sredstava iz stranih fondova.

– Ove godine prvi put smo, u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije, edukovali naše stanodavce, vlasnike etno domaćinstava kako da koriste te fondove. Napravili smo nekoliko seminara i edukacija. Naši ljudi su navikli da dobiju neka bespovratna sredstva u celokupnom iznosu, ali to više ne postoji, pogotovu ne kod evropskih fondova. IPARD to finasira sa 65 posto sredstava, stim što naravno morate da izađete sa kvalitetnim projektom, morate dobro da se pripremite, da imate rešene imovinske i pravne odnose, da pribavite građevinsku dozvolu i da tu nema problema. Mi smo još u prošloj godini imali jednu takvu investiciju na teritoriji opštine koja je bila prva na IPARD-ovoj listi što se tiče prošlogodišnjeg konkursa. Ove godine imamo četiri projekta na teritoriji Sokobanje, tako da ćemo se svim silama truditi i naše odeljenje za lokalni ekonomski razvoj da ljudima maksimalno pomognemo u pripremi tih projekata, kako bi se broj korisnika tih evropskih sredstava uvećao – naveo je Nikolić.

Po njegovim rečima, u proteklom periodu je ne samo Sokobanja već generalno istočna Srbija nedovoljno koristila sredstva iz evropskih fondova, zbog neinformisanosti i nedovoljne edukacije ljudi. Ove godine, po njegovim rečima, verovatno će akcenat biti na životnoj sredini i agrarnom turizmu, što Sokobanjcima ide u prilog.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + 15 =