Nikolić i Joksimović

Са министарком Јоксимовић о европским фондовима

Друштво

У просторијама Регионалне агенције за развој источне Србије у Зајечару јуче је одржан састанак са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић којем је присуствовао и председник општине Сокобања Миодраг Николић. Једна од тема била је како користити европске фондове и како се припремити за пројекте.

Састанак је био под покровитељством РАРИС-а, а присуствовали су председници и градоначелници из Зајечарског и Борског округа.

– Наравно, Сокобања је и на овом састанку исказала једно велико интересовање из разлога што ми тренутно, када је реч о европским фондовима, радимо ИПА пројекат за постројење за прераду отпадне воде. Надамо се да ће бити готов до јуна и да након тога можемо ући и у тендере – навео је председник Николић.

Nikolić i JoksimovićОн се осврнуо и на прекограничну сарадњу, подсетивши да је у склопу ње у претходном периоду сређен парк на Бањици и урађено клизалиште. У наредном периоду, како је навео, биће припремљено још пројеката у склопу прекограничне сарадње који ће кренути од септембра.

Први човек Сокобање истакао је, као веома значајну активност, едукацију станодаваца како да дођу до средстава из страних фондова.

– Ове године први пут смо, у сарадњи са Регионалном агенцијом за развој источне Србије, едуковали наше станодавце, власнике етно домаћинстава како да користе те фондове. Направили смо неколико семинара и едукација. Наши људи су навикли да добију нека бесповратна средства у целокупном износу, али то више не постоји, поготову не код европских фондова. ИПАРД то финасира са 65 посто средстава, стим што наравно морате да изађете са квалитетним пројектом, морате добро да се припремите, да имате решене имовинске и правне односе, да прибавите грађевинску дозволу и да ту нема проблема. Ми смо још у прошлој години имали једну такву инвестицију на територији општине која је била прва на ИПАРД-овој листи што се тиче прошлогодишњег конкурса. Ове године имамо четири пројекта на територији Сокобање, тако да ћемо се свим силама трудити и наше одељење за локални економски развој да људима максимално помогнемо у припреми тих пројеката, како би се број корисника тих европских средстава увећао – навео је Николић.

По његовим речима, у протеклом периоду је не само Сокобања већ генерално источна Србија недовољно користила средства из европских фондова, због неинформисаности и недовољне едукације људи. Ове године, по његовим речима, вероватно ће акценат бити на животној средини и аграрном туризму, што Сокобањцима иде у прилог.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + twelve =