Рудник „Сокоˮ након несреће још није кренуо са производним активностима

Друштво

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је крајем прошлог месеца након завршене истраге у вези са несрећом у руднику Соко у којој је страдало осам рудара, установило да нема основа за било чије кривично гоњење због евентуалне одговорности за смрт рудара. Тада су настрадали рудари Бранко Чокорило, Бојан Стајић, Братислав Живковић, Бранислав Златановић, Петар Петровић, Дарко Златковић, Ненад Тривунац и Радован Грујић, а повређено је 20 њихових колега.

Драго Милинковић, директор РМУ „Сокоˮ каже да од првог априла, када се десила несрећа, рудник преживљава тешке тренутке.

Rudnik

– Из ресорног министарства још нисмо добили одређена одобрења за наставак, тако да има четири месеца како нисмо кренули са производним активностима ни са радовима на изради јамских просторија, као ни отварању кисеоничког поља које је будућност овог рудника. Из министарства смо добили налог да урадимо допунски рударски пројекат погонске сигурности радника у вези са заштитом на раду који до сада у Србији нико није радио. Пре десетак дана смо послали тај пројекат на одобрење министарству и надам се да ћемо ускоро кренути са радом – рекао је Милинковић.

Rudnik

Директор рудника каже да је од момента несреће приоритет да се одржи ниво технолошке дисциплине и да се радници врате на посао јер је велики број њих што због болести или страха отишао на боловање.

– Друго што посебно мучи мене и моје сараднике, односно пословодство рудника, су кулоарске приче о затварању рудника чиме се ствара негативна клима међу рударима који се боје и за своју егзистенцију. Званично из Министарства рударства и енергетике таквих информација нема. Поред тога руководство већ месецима трпи притиске медија, од породице настрадалих рудара, радника па и притиске из ресорног министарства. Ми се поводом тога до сада нисмо оглашавали јер немамо намеру да се бранимо као да смо криви. Радили смо у складу са законом и прописима из области рударства што је на крају и тужилаштво установило – рекао је Милинковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + twelve =