Rudnik „Sokoˮ nakon nesreće još nije krenuo sa proizvodnim aktivnostima

Društvo

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je krajem prošlog meseca nakon završene istrage u vezi sa nesrećom u rudniku Soko u kojoj je stradalo osam rudara, ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt rudara. Tada su nastradali rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić, a povređeno je 20 njihovih kolega.

Drago Milinković, direktor RMU „Sokoˮ kaže da od prvog aprila, kada se desila nesreća, rudnik preživljava teške trenutke.

Rudnik

– Iz resornog ministarstva još nismo dobili određena odobrenja za nastavak, tako da ima četiri meseca kako nismo krenuli sa proizvodnim aktivnostima ni sa radovima na izradi jamskih prostorija, kao ni otvaranju kiseoničkog polja koje je budućnost ovog rudnika. Iz ministarstva smo dobili nalog da uradimo dopunski rudarski projekat pogonske sigurnosti radnika u vezi sa zaštitom na radu koji do sada u Srbiji niko nije radio. Pre desetak dana smo poslali taj projekat na odobrenje ministarstvu i nadam se da ćemo uskoro krenuti sa radom – rekao je Milinković.

Rudnik

Direktor rudnika kaže da je od momenta nesreće prioritet da se održi nivo tehnološke discipline i da se radnici vrate na posao jer je veliki broj njih što zbog bolesti ili straha otišao na bolovanje.

– Drugo što posebno muči mene i moje saradnike, odnosno poslovodstvo rudnika, su kuloarske priče o zatvaranju rudnika čime se stvara negativna klima među rudarima koji se boje i za svoju egzistenciju. Zvanično iz Ministarstva rudarstva i energetike takvih informacija nema. Pored toga rukovodstvo već mesecima trpi pritiske medija, od porodice nastradalih rudara, radnika pa i pritiske iz resornog ministarstva. Mi se povodom toga do sada nismo oglašavali jer nemamo nameru da se branimo kao da smo krivi. Radili smo u skladu sa zakonom i propisima iz oblasti rudarstva što je na kraju i tužilaštvo ustanovilo – rekao je Milinković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − 8 =