Harmonika

Концертом Драгане Мирковић почело обележавање шест деценија Прве хармонике Србије

Друштво Култура

Старији Сокобањчани би се сложили да је на Летњој позорници „Врелоˮ синоћ било баш као некада у неким веселији временима. Обележавање шест деценија Прве хармонике почело је синоћ на најбољи могући начин. Најпре је наступило пет Првих хармоника Србије (ПХС): Давид Николић из Беча – ПХС 2018, Милан Милићевић из Винче – ПХС 2016, Милош Теофиловић из Врчина – ПХС 2015, Владимир Марковић из Ниша – ПХС 2014. и Александар Живановић из Београда – ПХС 2013.

Након тога почео је концерт Драгане Мирковић која је на задовољство публике певала сатима без престанка. Летња позорница и брдо изнад ње, били су препуни, као некада давно пре неколико деценија, само што је сада утисак био још јачи јер је на молбу наше певачице публика осветлела брдо мобилним телефонима.

Ово је други наступ Драгане Мирковић на овој манифестацији. Први пут је наступила давне 1985. године.

– Могу вам рећи да су ми се вратиле успомене, чак и неке слике за које сам мислила да сам их заборавила, тако да се много радујем што сам поново на овој манифестацији. Ја иначе обожавам кад се негује традиција и стварно све честитке и респект људима што су успели чак и у тешким временима да одрже традицију једне овакве манифестације. Ја волим хармонику чак је и мој дека свирао хармонику, био је самоук и јако талентован. Све ово што сам постигла је у ствари захваљујући њему и генима које вучем са његове стране јер је он први приметио мој таленат када сам имала свега пет година. Вероватно и зато волим хармонику – рекла је наша позната певачица.

Harmonika

Вечерас, друге вечери фестивала, од 20:00 сати, наступиће Милена Минић из Ореовице, „Прве хармонике Србије 2021ˮ и победници млађих категорија хармоникаша у категоријама: петлића, пионира, старијих пионира, млађих јуниора и дуета млађих од 15 година. У ревијалном делу наступиће Ана Бекута, Радиша Урошевић, Биљана Петковић и Милена Јанковић. Специјални гост Фестивала је Лука Ђорђевић, виолиниста, лауреат „28. Царевчевих данаˮ, Велико Градиште 2022. године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 9 =