Сиртаки и коло на Летњој позорници

Друштво

Туристи и мештани су протекле недеље имали прилику да на Летњој позорници „Врелоˮ уживају, па чак на крају и учествују у предивном целовечерњем заједничком концерту домаћина КУД „Сокоˮ и драгих гостију, чланова КУД „Критонˮ из Лавриа – Грчке. Захваљујући личном пријатељству председника КУД „Сокоˮ Славољуба Ћирковића са Данијелом Станковић из Савеза пријатељства и солидарности народа „Лаврио – Алексинацˮ овај заједнички концерт два културно-уметничка друштва је почетак сарадње договорене пре месец дана између КУД „Сокоˮ Сокобања, Удружења грађана „Бањско преображњеˮ и Удружења „Мегалонисосˮ из Лавриа.

Са културно-уметничким друштвом из Грчке дошла је и делегација из Лавриа и то Адонис Мороглу потпредседник општине Лаврио, Петрос Филипу председник општине Сароникоу, који су пред почетак концерта поздравили многобројну публику и изразили велику радост што су, како су истакли, дошли у једно предивно зелено место где су се на најлепши начин дружили са својом браћом Србима.

– Спаја нас много тога и прошлост и садашњост и тренутни немири и зато треба да будемо удружени и да заједно радимо за будућност свих нас, а овакве манифестације, попут ове вечерас, представљају једну поруку мира и јединства коју шаљемо свуда у свету – истакао је Петрос Филипу, председник општине Сароникоу.

У име општине Сокобања добродошлицу гостима пожелео је председник Миодраг Николић и изразио задовољство што су мештани и туристи дошли у толиком броју и присуствовали овом концерту.

Публика је уживала у у играма и песмама из Србије и Грчке, односно сокобањског краја, Црноречја, Лесковца, Пчиње, традиционалним играма из Грчке као што су: Малевизјотис, Суста, Тризалис, Педозали. Колико се све ово допало публици најбоље осликавају сцене на крају концерта када су заједно са члановима културно-уметничких друштава одиграли најпре Сиртаки, а онда и српско коло. У плану је да се наредне године овакав концерт одржи у Грчкој, сазнајемо од Ћирковића председника КУД „Сокоˮ.

– Ово је само загревање за 27. август и Међународни Сабор фолклора ‘Игра коло под Озреном’ и нових 500 учесника и одличан фолклор у Сокобањи и још једну врхунску организацију КУД-а ‘Соко’ са пуно изненађења – рекао је Ћирковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + three =