Rekordne posete već u prvoj polovini godine

Društvo

Prema zvaničnim statističkim podacima, Sokobanja u prva četiri meseca ove godine beleži veliki rast turističkog prometa.

Prošle godine u Banji je boravilo najviše turista do tada, ali od početka ove godine Sokobanja po posećenosti ruši sve rekorde jer je turistički promet uvećan za čak 80% u odnosu na prva četiri meseca 2017. godine, kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja. Milenković ističe da je u istom periodu banja pod Ozrenom imala više stranih turista nego za celu prethodnu godinu.

Ljubinko Milenković, direktor TOS-a

U 2017. godini Sokobanju je posetilo 6600, a ove godine, zaključno sa 31. aprilom, 6900 stranih turista.

‒ Najviše je turista iz susedne Bugarske i Makedonije, ali i iz Japana, Kine, SAD-a, Grčke i Rumunije ‒ kaže naš sagovornik.

Pored toga, Sokobanja je apsolutni šampion po broju izdatih vaučera i ove godine. Od 80.000 podeljenih vaučera blizu 20.000 turista rezervisalo je smeštaj u Sokobanji, što je četvrtina od ukupnog broja.

‒ Sve to postigli smo brižljivim planiranjem turističke ponude, sadržaja, zatim sjajnom promocijom i zahvaljujući podršci resornog ministarstva ‒ dodaje Milenković.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo je Sokobanju kao destinaciju koja nudi kompletnu turističku ponudu, što je retkost na ovim prostorima. U skladu sa tim već treću godinu zaredom Turistička organizacija Sokobanja korisnik je subvencija pomenutog ministarstva po različitim projektima.

U 2016. godini resorno ministarstvo je za Sokobanju opredelilo 18.000.000 dinara, a u ovoj 23.000.000 dinara. Prošle godine korisnik sredstava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija bila je opština Sokobanja sa 24.000.000 dinara, ali i Turistička organizacija kojoj je tom prilikom dodeljeno 2.000.000 dinara za obeležavanje jubilarnih 180 godina organizovanog turizma, dodaje Milenković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 14 =