Американци донирају КТ-скенер болници на Озрену

Друштво Здравље

Председник општине Сокобања Миодраг Николић потписао је Меморандум о разумевању са начелником Канцеларије за сарадњу у области одбране при Амбасади САД у Београду Кортнијем Центорем, која ће болници на Озрену донирати скенер. Канцеларија за сарадњу у области одбране при Амбасади САД у Београду намерава да допринесе унапређењу капацитета Специјалне болнице „Озрен” донирањем КТ-скенера који ће бити доступан свим грађанима Сокобање, али и са територије целе Републике Србије.

Компјутеризована томографија (КТ) је прецизан, безболан и једноставан метод, а и само време снимања током којег је пацијент у непокретном лежећем положају знатно је краће од доступних метода за дијагностику у Сокобањи. Председник општине Сокобања каже да су пре пар месеци из америчке амбасаде контактирали њега и директорку Специјалне болнице „Озрен” како би сазнали шта је то што овој болници тренутно највише треба.

− Директорка и ја смо се усагласили да је апарат који највише треба болници, скенер. Потписали смо Меморандум о разумевању а ускоро ће бити извршена адптација просторија у којима ће бити смештен скенер. И сами смо сведоци и да је много урађенио у Србији што се тиче адаптације болница, отварање нових болница и опремања здравствених установа. Становницима Сокобање, који су до сада гравитирали ка Клиничком центру Ниш за разне врсте прегледа и на скенер чекали и по неколико месеци, ово ће много значити. И не само становницима Сокобање, већ и читаве источне Србије који се лече у обе сокобањске болнице у којима се ради и дијагностика малигних обољења а за шта је скенер неопходан − рекао је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − five =