Рекордне посете већ у првој половини године

Друштво

Према званичним статистичким подацима, Сокобања у прва четири месеца ове године бележи велики раст туристичког промета.

Прошле године у Бањи је боравило највише туриста до тада, али од почетка ове године Сокобања по посећености руши све рекорде јер је туристички промет увећан за чак 80% у односу на прва четири месеца 2017. године, каже Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања. Миленковић истиче да је у истом периоду бања под Озреном имала више страних туриста него за целу претходну годину.

Љубинко Миленковић, директор ТОС-а

У 2017. години Сокобању је посетило 6600, а ове године, закључно са 31. априлом, 6900 страних туриста.

‒ Највише је туриста из суседне Бугарске и Македоније, али и из Јапана, Кине, САД-a, Грчке и Румуније ‒ каже наш саговорник.

Поред тога, Сокобања је апсолутни шампион по броју издатих ваучера и ове године. Од 80.000 подељених ваучера близу 20.000 туриста резервисало је смештај у Сокобањи, што је четвртина од укупног броја.

‒ Све то постигли смо брижљивим планирањем туристичке понуде, садржаја, затим сјајном промоцијом и захваљујући подршци ресорног министарства ‒ додаје Миленковић.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација препознало је Сокобању као дестинацију која нуди комплетну туристичку понуду, што је реткост на овим просторима. У складу са тим већ трећу годину заредом Туристичка организација Сокобања корисник је субвенција поменутог министарства по различитим пројектима.

У 2016. години ресорно министарство је за Сокобању определило 18.000.000 динара, a у овој 23.000.000 динара. Прошле године корисник средстава Министарства трговине, туризма и телекомуникација била је општина Сокобања са 24.000.000 динара, али и Туристичка организација којој је том приликом додељено 2.000.000 динара за обележавање јубиларних 180 година организованог туризма, додаје Миленковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =