Обележено 80 година од Јошаначке битке

Друштво

Полагањем венаца на споменик палим борцима и минутом ћутања у суботу 27. новембра, обележена је годишњица Јошаничке битке. Обележавању су присуствовали представници СУБНОР-а Сокобања, Градски одбор СУБНОР-а Ниш, СУБНОР -Алексинац, Организација резервних Војних старешина Сокобања и Општинског одбора Сокобања.

− Ове године се обележава 80 година од подизања устанка 1941. године под мотом „Да рата више не буде”. У склопу тога је и овај данашњи дан и обележавање погибије бораца Озренског партизанског одреда који су се сукобили са љотићевцима и недићевцима пре осам деценија у Јошаници. Озренски партизански одред је тада десеткован. Та битка је била и епског и трагичног карактера. Епског зато што су вођени једном патриотском, родољубивом, слободарском традицијом, вољом и жељом, погинули многи партијски руководиоци, команданти. А трагичног јер се одред након те битке дуго није могао опоравити, чак годину две и зато је чак и морално народ пао у овом крају.Оно што је исто лоше је наша српска црта да је ту брат на брата дигао руку. На то морамо стално упозоравати и не дозволити да се то понови у будућности − рекао је Славко Јовановић, председник СУБНОР Сокобања.

Поред постојећег споменика постављена још једна спомен плоча посвећена борцу из овог краја Ратку Тасићу који је изгубио живот у једној од битака Народноослобоилачке борбе крајем 1944. године у Босни и Херцеговини.

 DSC4357
 DSC4359
 DSC4361
 DSC4355(1)
 DSC4363(1)
 DSC4364 dodata ploca
Aperture: 6
Camera: NIKON D7000
Iso: 200
Orientation: 1

Јовановић је додао да је СУБНОР неполитичка, непрофитна организација која негује културу сећања и да је пре годину дана у Сокобањи организација променила назив у Савез бораца народноолободилачких ратова тако да обухвата сада све ратове кроз историју српског народа.

− Наша организација на челу са председником СУБНОР-а Видосавом Ковачевићем је дала један нов подстрек и рад да прикупи и све организације стави под једним кровом и да се ми појавимо сада пред Републиком као репрезантивна организација или удружење које ће добити другачији статус у друштву и да будемо финансирани да би смо све те дужности као што је брига о споменичком материјалу и борцима обављали како треба − рекао је Јовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =