Promocija knjige o Sokobanji u ratovima 19. i 20. veka

Društvo

Promocija knjige „Sokobanja i sokobanjski kraj u ratovima od 1876. godine do 2001. godine” istoričara Nikole Tošića Maleševića održana je juče u Velikoj galeriji u organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Sremac”, a pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja i sokobanjskog SUBNOR-a.

Nikola Tošić Malešević

Prema rečima autora, ovo delo na objektivan, veran i izbalansiran način, ali ne na štetu istorijskih činjenica, prikazuje dešavanja na teritoriji sokobanjske opštine u brojnim ratovima, kao i posledice koji su iz tih sukoba proistekle.

Mladi autor, sa majčine strane, vodi poreklo iz sokobanjskog sela Vrmdže, upravo to kao i činjenica da srpska istorija oskudeva u istoriografskim delima lokalnog karaktera, dovelo je do nastanka ovog dela.

‒ Ja pre svega potičem iz ovog kraja i na ovaj način želeo sam da se odužim svom zavičaju ‒ ističe Malešević i dodaje da je tokom pisanja knjige bio inspirisan sličnim delima koja su stvarali istoričari aleksinačke opštine.

 

Sakupljanje istorijske građe odnosno podataka po arhivima, sajtovima, razgovori sa potomcima ratnika koji se spominju u knjizi, trajalo je punih petnaest godina, dok je sama knjiga pisana dve godine. Ona sadrži šest zaokruženih tematskih celina, a kao što joj i sam naslov kaže, počinje dešavanjima iz 1876. godine odnosno izbijanjem Prvog srpsko-turskog rata, a završava ratovima za jugoslovensko nasleđe.

Slavoljub Jovanović

Govoreći o knjizi Slavoljub Jovanović predsednik sokobanjskog SUBNOR-a je istakao da je ovo udruženje jedva čekalo da se pojavi jedno ovakvo delo koje obuhvata impozantno dug istorijski period sokobanjskog kraja. Jovanović je istakao da su dešavanja u knjizi prikazana na jedan kratak, jednostavan način koji je jasan čitaocu i da je iz tog razloga samo delo pitko, lagano se čita i drži pažnju, kao i da je autor na osnovu svih dešavanja na teritoriji naše opštine u 19. i 20 veku, donosio logičke i pronicljive zaključke.

Sama knjiga, ugledala je svetlost dana zahvaljujući razumevanju aktuelne lokalne vlasti, pre svega, predsedniku opštine Isidoru Krstiću, koji je shvatio značaj ovog dela kao bitne istoriografske građe koja će ostati potomcima na čast. Krstić je istaka da će opština nastaviti da finansisjki pomaže ovakva i slična dela i radove i njihove autore i idejne tvorce.

Autor knjige Nikola Tošić Malešević master istorije rođen je u Beogradu 23. juna 1984. godine. Istoriju je diplomirao 2010. godine na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a naredne godine stekao je i master diplomu. Te iste godine bio je stručni konsultant i saradnik na dokumentarnom filmu „Rimski bunar”. Od 2013. godine angažovan je od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije-Uprave za odnose sa javnošću – Medija centra „Odbrana” kao spoljni saradnik naučnog časopisa „Vojno delo”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 9 =