Poljoprivreda

Препоруке произвођачима воћа

Друштво Пољопривреда

У сокобањским засадима воћа произвођачи тренутно обављају резидбу, пре свега, вишње и шљиве. Из пољопривредно стручне службе Књажевац упутили су препоруку шта прво треба урадити на почетку пролећа које нам се приближава.

Poljoprivreda– Оно што би произвођачи требали да одраде у наступајућем периоду, пред само кретање вегетације, јесте прва пролећна прихрана. Препорука је да се обави контрола плодности земље, а према резултатима агро хемијске анализе произвођачи добијају препоручено ђубриво за пролећну прихрану. Обично су то кан ,уреа, ан, сан, све зависи од резултата анализе. Препорука је да се ђубриво подели у два дела, зато што ћемо најбоље и најефикасније искористити азот из њега – каже Сања Чокојевић, стручни сарадник за воћарство и виноградарство.

Прва прихрана би требало да буде обављена пред само цветање, а друга након неких двадесетак дана. Ако се прихрана обавља уреом, треба је обавити на температурама од 8 до 10 степени највише, због тога што на вишим температурама уреа испарава. Ако прихрану обављамо каном, потребно је да се прихрана одради пре кише, како би се ђубриво што пре апсорбовало у земљишту.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 4 =