Предузетничке идеје сокобањских средњошколаца међу најбољима

Друштво

Предузетничке идеје ученица Средње школе „Бранислав Нушић” изабране су међу 5 најбољих на такмичењу у оквиру пројекта „Академија предузетништва у туризму”. Пројекат је одржан од 6. до 9. новембра на Гочу у организацији удружења младих „Србија за младе” а под покровитељством Министарства омладине и спорта.

Овај пројекат који се реализује, другу годину за редом, осмишљен је као предузетнички догађај кроз који појединаци и тимови добијају прилику да развијају своје предузетничке идеје уз помоћ неких од најистакнутијих стручњака на пољу туризма и креативних индустрија у Србији. Најбоље идеје, међу којима су две из сокобање добијају подршку стручних лица које организује „Србија за младе” у виду једногодишњег менторства.

Туристичка организација Сокобања има већ дугогодишњу сарадњу са удружењем младих, те се и ове године одазвала позиву да учествује у овом конкурсу.

− Наш стручни тим се састао и одлучили смо да ове године укључимо ученике Средње школе „Бранислав Нушић”, смер туристичко-хотелијерски техничар и пошто имамо перфекту сарадњу са сокобањском средњом школом и овог пута смо наишли на отворена врата. На конкурс су пристигле 42 предузетничке идеје из читаве Србије, њих 20 је ушло у ужи избор а пет добијају једногодишње менторство међу којима су чак две из Сокобање. Оно што је можда најважније рећи је да су деца из наше школе била најмлађи учесници и да су се такмичили у конкуренцији са дипломираним географима, туризмолозима и правницима − каже Љубинко Миленковић, директор туристичке организација Сокобања(ТОСБ).

 

 

Валентина Ракић, професорка, истиче да је одмах приметила да су ученици заинтересовани да буду део овог пројекта и формирана су три тима. Први тим чиниле су Невана Михајловић и Андријана Живковић, чија је предузетничка идеја заузела друго место, а повезана је са предивном легендом о Лептерији и Жупану. Идеја је да се направи њихов кип као и анимирани филм преко кога ће бити оживљена ова легенда као и да се израде сувенири.

− Други тим, чиниле су ученице другог разреда средње школе Анђела Митић и Миња Ђорђевић, које су изложиле своју предузетничку идеју о изнајмљивању електричних тротинета. Ова идеја је заузела пето место, а њен главни циљ је очување животне средине. Узимајући у обзир да је Сокобања и околина богата излетишитима и да многи туристи до њих долазе аутомобилима, у овом случају би, уколико им је напорно да иду пешице могли да изнајме електричне тротинете и тако да не загађују околину, брже стигну до излетишта и више уживају у природи − рекла је Ракић.

Трећи тим чиниле су ученице четвртог разреда разреда Николина Богосављевић Марковић и Ана Стевановић и односила се на терен који би зими био клизалиште а лети терен за мини голф са чајџиницом.

Првог дана су они који су ушли у ужи избор представљали своје идеје, другог дана су организована стручна предавања из области туризма и предузетништва а затим су учесници питајући менторе, унапређивали своје идеје, које су касније још једном презентовали тако унапређене док су у недељу  проглашени најбољи.

− Значај средњошколског образовања није само у учионици већ се он шири и оно што у ствари и јесте наш главни задатак када радимо са ученицима је да им помогнемо да они своја теоријска знања практично примене. За нас као школу је изузетно битно да имамо добру сарадњу са организацијама и установама које су спремне да нам овакве шансе дају. Пре свега ја бих захвалила директору Туристичке организације Сокобања, Љубинку Миленковићу, што увек када за то постоји могућност, позове нашу школу, укључи наше ђаке и они на тај начин они имају много прилика и много разноврсних могућности да своја знања продубе и провере у пракси. Честитала бих такође и ученицима који су учествовајући у овом пројекту изашли на црту много старијима од себе и много спремнијима. Веома ми је драго што су та знања стекли у нашој средњој школи и што су у могућности да их пренесу и ја им желим да реализују све ове идеје − рекла је, овом приликом, Ана Милићевић, директорка Средње школе Бранислав Нушић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =