Preduzetničke ideje sokobanjskih srednjoškolaca među najboljima

Društvo

Preduzetničke ideje učenica Srednje škole „Branislav Nušić” izabrane su među 5 najboljih na takmičenju u okviru projekta „Akademija preduzetništva u turizmu”. Projekat je održan od 6. do 9. novembra na Goču u organizaciji udruženja mladih „Srbija za mlade” a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Ovaj projekat koji se realizuje, drugu godinu za redom, osmišljen je kao preduzetnički događaj kroz koji pojedinaci i timovi dobijaju priliku da razvijaju svoje preduzetničke ideje uz pomoć nekih od najistaknutijih stručnjaka na polju turizma i kreativnih industrija u Srbiji. Najbolje ideje, među kojima su dve iz sokobanje dobijaju podršku stručnih lica koje organizuje „Srbija za mlade” u vidu jednogodišnjeg mentorstva.

Turistička organizacija Sokobanja ima već dugogodišnju saradnju sa udruženjem mladih, te se i ove godine odazvala pozivu da učestvuje u ovom konkursu.

− Naš stručni tim se sastao i odlučili smo da ove godine uključimo učenike Srednje škole „Branislav Nušić”, smer turističko-hotelijerski tehničar i pošto imamo perfektu saradnju sa sokobanjskom srednjom školom i ovog puta smo naišli na otvorena vrata. Na konkurs su pristigle 42 preduzetničke ideje iz čitave Srbije, njih 20 je ušlo u uži izbor a pet dobijaju jednogodišnje mentorstvo među kojima su čak dve iz Sokobanje. Ono što je možda najvažnije reći je da su deca iz naše škole bila najmlađi učesnici i da su se takmičili u konkurenciji sa diplomiranim geografima, turizmolozima i pravnicima − kaže Ljubinko Milenković, direktor turističke organizacija Sokobanja(TOSB).

 

 

Valentina Rakić, profesorka, ističe da je odmah primetila da su učenici zainteresovani da budu deo ovog projekta i formirana su tri tima. Prvi tim činile su Nevana Mihajlović i Andrijana Živković, čija je preduzetnička ideja zauzela drugo mesto, a povezana je sa predivnom legendom o Lepteriji i Županu. Ideja je da se napravi njihov kip kao i animirani film preko koga će biti oživljena ova legenda kao i da se izrade suveniri.

− Drugi tim, činile su učenice drugog razreda srednje škole Anđela Mitić i Minja Đorđević, koje su izložile svoju preduzetničku ideju o iznajmljivanju električnih trotineta. Ova ideja je zauzela peto mesto, a njen glavni cilj je očuvanje životne sredine. Uzimajući u obzir da je Sokobanja i okolina bogata izletišitima i da mnogi turisti do njih dolaze automobilima, u ovom slučaju bi, ukoliko im je naporno da idu pešice mogli da iznajme električne trotinete i tako da ne zagađuju okolinu, brže stignu do izletišta i više uživaju u prirodi − rekla je Rakić.

Treći tim činile su učenice četvrtog razreda razreda Nikolina Bogosavljević Marković i Ana Stevanović i odnosila se na teren koji bi zimi bio klizalište a leti teren za mini golf sa čajdžinicom.

Prvog dana su oni koji su ušli u uži izbor predstavljali svoje ideje, drugog dana su organizovana stručna predavanja iz oblasti turizma i preduzetništva a zatim su učesnici pitajući mentore, unapređivali svoje ideje, koje su kasnije još jednom prezentovali tako unapređene dok su u nedelju  proglašeni najbolji.

− Značaj srednjoškolskog obrazovanja nije samo u učionici već se on širi i ono što u stvari i jeste naš glavni zadatak kada radimo sa učenicima je da im pomognemo da oni svoja teorijska znanja praktično primene. Za nas kao školu je izuzetno bitno da imamo dobru saradnju sa organizacijama i ustanovama koje su spremne da nam ovakve šanse daju. Pre svega ja bih zahvalila direktoru Turističke organizacije Sokobanja, Ljubinku Milenkoviću, što uvek kada za to postoji mogućnost, pozove našu školu, uključi naše đake i oni na taj način oni imaju mnogo prilika i mnogo raznovrsnih mogućnosti da svoja znanja prodube i provere u praksi. Čestitala bih takođe i učenicima koji su učestvovajući u ovom projektu izašli na crtu mnogo starijima od sebe i mnogo spremnijima. Veoma mi je drago što su ta znanja stekli u našoj srednjoj školi i što su u mogućnosti da ih prenesu i ja im želim da realizuju sve ove ideje − rekla je, ovom prilikom, Ana Milićević, direktorka Srednje škole Branislav Nušić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × three =