Представљен нови систем грејања сокобањских школа: Уместо угља, термална вода

Друштво

Нови систем грејања школског објекта, односно заједничке зграде Основне школе „Митрополит Михаило” и Средње школе „Бранислав Нушић”, представљен је јуче јавности. Овај систем користи обновљиви извор енергије – отпадну геотермалну воду из бањског комплекса. Читав овај пројекат је реализован захваљујући заједничком раду и улагањима Европске уније, Министарства заштите животне средине, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Општине Сокобања.

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, Никола Бертолини шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Јакуп Бериш стални представник Програма Уједињених нација за развој, Миодраг Николић, председник Општине Сокобања и Ана Милићевић, директорка Средње школе „Бранислав Нушић”, обишли су бањски комплекс из кога долази геотермална вода, а затим и зграду школе у којој је котларница на угаљ замењена топлотном пумпом, након чега су дали изјаве окупљним новинарима у којима су истакли бенефите овог новог система.

Наиме, замена старог котла на угаљ овим новим системом грејања потпуно елиминише загађујуће гасове и честице укључујући угљен-диоксид, угљен-моноксид, суспендоване честице ПМ 2.5 и ПМ 10, доприносећи тако унапређењу квалитета ваздуха и животне средине у Сокобањи.

Министарка заштите животне средине Србије Ирена Вујовић казала је да је вредност пројекта била 23 милиона динара, а да је министарство учествовало са 16,5 милиона динара, док је остатак обезбеђен уз помоћ Делегације ЕУ.

– Управо је ово један од фантастичних примера како можемо геотермалне воде да искористимо за грејање и пре свега као важну меру за поправљање квалитета ваздуха. Ја желим да се овом прилико захвалим пре свега председнику општине и општинском руководству што су имали снаге и храбрости да овакав пројекат реализују. Оно што је овде важно је да причамо о отпадној термалној води, односно да она има своју поновну употребу и то је оно на чему инсистирамо као једном од важних принципа Зелене агенде, а то је циркуларна економија – истакла је Вујовић.

Министарка је додала да је овај пројекат веома значајан јер нема много оваквих примера, сличан постоји само у Врањској бањи. Она је позвала локалне самоуправе да при изради сличних пројеката адаптације узму у обзир потенцијале геотермалних вода, а министарство ће те пројекте, подржати и учествовати у финансирању.

Идеја Општине Сокобања да топлотном пумпом на геотермалну енергију замени котларницу на угаљ је једно од 16 иновативних решења за убрзање зелене транзиције привреде и друштва, које је добило финансијску подршку Европске уније у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији”. Председник општине Сокобања истиче да се ово као идеја појавило још пре неколико деценија, а да је сада напокон реализована.

– Посебно бих хтео да нагласим да су ово отпадне геотермалне воде, дакле које су већ искоришћене у медицинске сврхе, а сада их користимо за грејање школа, чиме су остварени многи бенефити попут константне и уједначене загрејаности просторија. Сада се по први пут греје и спортска хала, смањују се загађујуће честице у ваздуху, а један од важних бенефита је и уштеда тако да само трећину средстава од укупне суме коју смо некада трошили за огрев за зграду школе, сада користимо за плаћање електричне енергије коју користе топлотне пумпе – рекао је Николић.

Председник Николић је најавио да ће се постојећи систем грејања, изграђен за грејање школа, искористити и за грејање других јавних установа, пре свега вртића у Сокобањи.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини је истако да је Сокобања најбољи пример општине која чува животну средину у Србији.

– Сокобања је добар пример зато ми већ овде финансирамо систем водоснабдевања и у плану је изградња постројења за прераду отпадних вода што значи да ми планирамо да радимо овде за добробит животне средине и грађана. Ово је један фантастичан пројекат у фантастичном месту – рекао је Бертолини.

Стални представник Програма Уједињених нација за развој Јакуп Бериши каже да истраживања показују да Србија располаже великим геотермалним потенцијалом, са преко 300 геотермалних извора и да би ова иновација Општине Сокобања могла да се примени и у другим местима у Србији са геотермалним изворима.

– Дакле, не ради се о једној школи, једном месту, већ о нечему у чему читава земља може имати користи када се сви ти извори и њихови потенцијали саберу – истако је Бериши.

Према речима Ане Милићевић, директорке сокобањске средње школе, раније је као главни енергент коришћен угаљ, при чему је ова образовна установа за огрев трошила четири милиона годишње, а основна школа дупло више.

– Поред тога температура у школи током читавог дана је уједначенија, ми долазимо у топле просторије одлазимо из топлих просторија и све то је допринело бољем раду – истакла је Милићевић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 10 =