Планинари ПК „Озрен” међу најбољима у Србији

Друштво

Планинари ПК „Озрен” из Сокобање, апсолутни су победници такмичења „Изазови планинара” јер су се за 10 месеци једини попели на сва 74 задата планинска врха у Србији. Поводом тога представницима сокобањског планинарског клуба Планинарски савез Србије(ПСС) доделио је награде у Београду у Спортском центру „Шумице” а поводом Међународног дана планина.

Исо Планић, председник Планинарског Савеза Србије честитао је награђенима и захвалио се свим посленицима савеза и основних планинарских организација који раде на популизацији планинарског покрета. Такође, Планић је указао и на значај заштите очувања планинских предела, али и на неке од приоритета ПСС као што су омасовљeње и подмлађивање, едуковање кадрова, увођења планинарства у школе, обнављање и изградња планинарске инфраструктуре те јачање такмичарских дисциплина.

Председници надлежних комисија заједно са спонзорима уручили су награде најбољима. Поред чланова ПК „Озрен” који у награђени у категорији „Изазови планинара”, награђени су и планинарти београдске „Победе” који су били најмасовнији на републичким акцијама.

За најбољег водича проглашен је Дејан Томић из ужичког „Рујна”. Током протекле године, Томић је водио укупно 554 планинара и са њима је прешао 521 километар. Такође, „Рујно” је проглашено и за најбоље планинарско друштво.

За најбољу акцију проглашене су „Високе Татре“. Признање за рада са младима,  припало је Лазаревчанима, Основној школи „Дуле Караклајић” и Планинарском друштву „Вис”. Плакета за развој планинарске инфраструктуре додељена је клубовима „Повлен” и „Маглеш” за маркирање 278 километара стаза у ваљевском региону.

Шампиони у спортском пењању на природној стени су Лука Перуновић из Планинарског клуба „Земун” и Нора Богнар из суботичког „Спартака”. Признање за обарање рекорда додељено је српској репрезентативки у спортском пењању Сташи Гејо из Ниша, вишеструкој освајачици најсјајнијих одличја на светским и европским првенствима.

Планинарским трекингом у екипној катергорији доминирале су такмичарке нишког „Мосора” и трекингаши „Железничара” из Инђије, а јуниори „Спартака” били су ненадмашни. У појединачној конкуренцији били су то, међу дамама Сања Јовановић из „Вукана” и међу мушкарцима Александар Јовановић из „Балкана”.

У планининском трчању екипно и појединачно неприкосновени су били тркачи нишког „Мосора”, посебно шампиони Љиљана Красић и Шампиони Лиге Србије у планинарској оријентацији, у апсолутној категорији, су оријентирци „Челика” из Смедерева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + twenty =