Средња школа „Бранислав Нушић” и Туристичка организација Сокобања у систему дуалног образовања

Друштво

Једна од битних стратегија у образовању Републике Србије јесте увођење дуалног образовања у средње стручно образовање. Туристичка организација Сокобања (ТОСБ) је прва на територији општине Сокобања која је препознала његов значај. План и програм наставе и учења у оквиру дуалног образовања се обавезно спроводи на два места, у школи и, код послодавца. На тај начин се обезбеђује да ученици стичу знања, способности, вештине и ставове, кроз теоријску наставу и вежбе у школи, као и кроз учење и рад у одређеном предузећу, што им омогућава да одмах након завршетка средње школе крену да се баве послом за који су се школовали.

Директорка Средње школе „Бранислав Нушић” и директор Туристичке организације Сокобања, још прошле године потписали су уговоре о дуалном моделу образовања. Тема овог уговора је дуални рад или учење кроз праксу који подразумева да ће два ученика ове образовне установе смера туристички техничар од 1. септембра ове календарске године обављати праксу у ТОСБ. То ће бити прва генерација ученика у Сокобањи која ће кроз дуално образовање добити професионално знање и на тај начин се у будућем периоду препоручити за одређена радна места.

Тим поводом су директорка сокобањске средње школе и директор туристичке организације Сокобања у среду посетили ученике прве године смера туристички техничар и упознали их са начинима на које ће вршити селекцију и наравно са могућностима које им пружа дуално образовање.
Милићевић каже да су наставни планови и програми већ дужи низ година прилагођени том практичном стицању знања, али да се у школама још ради у једном виртуелном окружењу тако да се на овај начин ученицима пружа могућност да то своје знање преточе у практичан рад и да стекну практична искуства.

– Наш задатак у наредном периоду је да до краја ове школске године извршимо једну селекцију водећи, пре свега, рачуна да за дуално образовање буду одабрани ученици који желе то да раде, затим ученици који су стекли одређена знања из уско теоријских предмета и они који кроз реализацију блока наставе у Туристичкој организацији покажу највеће интересовање и способност. Тако да ћемо заједно са наставницима који им предају стручне предмете до краја ове школске године, направити једну врсту селекције и упутити два ученика да наредне године кроз учење и рад, отпочну и заврше своје школовање у систему дуалног образовања – рекла је Милићевић.

Свему овоме претходио је процес акредитације и обуке инструктора односно лиценцирања запослених из ТОСБ који ће бити инструктори ученицима и учити их кроз рад. Туристичка организација Сокобања је једина акредитована организација у Сокобањи за систем дуалног образовања, а овај уговор представља само наставак изузетне сарадње коју ТОСБ има са овом образовном установом годинама уназад.

– Ове године улазимо у систем дуалног образовања, један посебан вид сарадње са Средњом школом ‘Бранислав Нушић’, где ће ученици учити кроз рад у просторијама Туристичке организације Сокобања. Данас смо информисали ученике како ћемо вршити селекцију и већ смо исказали потребу и за наредну школску годину. Верујем да ће ова прва генерација послужити као пример наредним, а уопште не сумњам да и овај вид наставе можемо да организујемо узимајући у обзир не само капацитете у људским ресурсима у Туристичкој организацији, већ и изузетне капацитете у средњој школи Бранислав Нушић – рекао је Миленковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 2 =