Erazmus

Сокобањска основна школа део једног од највећих програма ЕУ у области образовања

Друштво

Основна школа „Митрополит Михаилоˮ део је Еразмус плус, једног од највећих програма ЕУ, који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обуке младих и спорта. Овај пројекат је настао 2014. године, а 2021. је ушао у нови седмогодишњи период спровођења који ће трајати до 2027. године. Нови програм истиче инклузивност, зелене иницијативе и дигитализацију као приоритете које подржава низом финансијских механизама, затим јачање грађанских вредности, дијалог култура, толеранцију и разумевање друштвеног, културног и историјског наслеђа.

Општи циљ овог програма је да кроз боравак наставника у другим земаљама са циљем усавршавања и рада, подржи професионални и лични развој појединаца у области образовања. На тај начин програм значајно доприноси одрживом расту, квалитетнијим радним местима и социјалној кохезији, подстиче иновације и премошћавање јаза у знању, вештинама и компетенцијама у Европи.

Пројектни тим сокобањске основне школе чине Јасмина Пејовић, наставница биологије, Јелена Крстић, наставница енглеског језика, Мимоза Ђорђевић, наставница хемије и Иван Хаџи Павловић, наставник географије. У оквиру овог пројекта поменути наставници су из својих предмета одржали угледне часове на тему „Планета земљаˮ. Крајем августа они су обавили дисеминационе активности у основним школама „Ђура Јакшићˮ, „Љубица Нада Радосављевићˮ и „Десанка Максимовићˮ у Зајечару, као и у Основној школи „Дубраваˮ у Књажевцу промовишући програм и свој пројекат под називом „Учимо, користимо, повезујемоˮ.

Иначе, Србија је пуноправна чланица програма Еразмус плус од 2019. године и има статус треће земље придружене овом програму, што значи да установе и организације из Србије могу да се пријављују за све врсте пројеката у улози координатора и партнера, као и државе чланице Европске уније.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 1 =