Председник Вучић се обратио грађанима на Летњој позорници „Врелоˮ и најавио значајна улагања у Сокобању

Друштво Политика

У оквиру посете Зајечарском округу председник Србије Александар Вучић најпре је обишао Сокобању. Пре него се обратио грађанима који су се у великом броју окупили на Летњој позорници „Врелоˮ председник Вучић је обишао штандове са локалним производима, разговарао са окупљеним грађанима, а ученици су му поставили шаховски проблем. У току разглдавања штандова председник Вучић је са власником предузећа „Адонисˮ Небојшом Станојевићем разговарао о чају и рекао да на сваком сајму ком присуствује обавезно обиђе штанд Сокобање.

– Ракије све врсте имате, џемове, сокобањски мед, сируп. Зна ли народ како вреди, како је здраво – истакао је Вучић и похвалио градску управу да су све ово лепо направили и аранжирали.

На летњој позорници „Врелоˮ окупило се неколико хиљада људи који су дошли да поздраве председника Вучића.

– Хвала вам на величанственом дочеку. Много сам срећан што имам прилику да вас поздравим овде у Сокобањи и да вам кажем велико хвала за све што сте урадили како би Сокобања била друга у Србији по броју гостију и ноћења, одмах после Београда. Наше је да помогнемо више и додатно улажемо, наставимо да радимо и градимо, без чекања. Нека Коридори преузму и одмах почну да раде искључење код Рутевца, имамо пројекат, то ће да скрати пут за пола сата, скупо ће да нас кошта, 12 милиона евра, вероватно и више, али то је страшно важно. Знам да многи не верују сада у то То не само да ће да се догоди него ћете за месец дана видети машине које ће да раде и да граде… Следеће је обилазница, и то ће морати али не знам када тачно јер је много скупо, 29 милиона евра… Обилазницу морамо да правимо и мораћемо да је урадимо. Воду ћемо одмах почети да радимо – рекао је председник.

Он је додао да ће на уклањању проблема око водоснабдевања такође одмах почети да раде и то или кроз пројекат „Чиста Србијаˮ или Канцеларије за јавна улагања. „Овакво улагање у Сокобању није било деценијамаˮ, нагласио је.

Председник је подсетио да ће пре краја године бити повећана примања медицинских радника.

„Ми ћемо пре краја године повећати приходе медицинским сестрама и лекарима, јер раде одговоран и тежак посао. Хоћемо да вас сачувамо, да будете овде уз нашу децу и старе… Идемо на још једно ванредно повећање. То је најтежи посао, буквално као рударски посао… Нисмо га поштовали и ред је да почнемо да га поштујемоˮ, навео је.

Председник се затим обратио рударима

– Ви рудари из Ресавице знате колико пута су тражили да укинемо Ресавицу. И многи министри, и колико пута су тражили разни, који долазе из свих тих светских организација и институција, да вам узмемо посао. Ја сам био тај који се томе супротставио, јер сам знао да ће угаљ бити потребан Србији у тешким тренуцима и временима. И зато и када су штрајковали и када су тражили да укидамо угаљ, рекао сам полако, људи, ићи ћемо и радити на обновљивим изворима енергије, повећаваћемо ниво, али немојте да себи сечемо ногу и да немамо струју током зиме зато што се то вама прохтело – напоменуо је председник Вучић.

Вучић је навео да рударе, који раде најтежи могући посао у земљи, није хтео да остави без посла.

– Поносан сам на то што смо ту врсту притисака успели да одбацимо и сачувамо вам посао. Надам се да ће ускоро да буде решено и за подземну експлоатацију. То није лак посао, то је ризичан посао. Ви срећно на своје послове, а држава ће бити ту да вас подржи да можете да радите и опстанете.

Председник је говорио и о тешкој ситуацији у којој се налази наша земља и новим потезима Аљбина Куртија.

– Наша земља није у лакој ситуацији данас. И данас је окупациони гаулајтер на северу Косова Аљбин Курти донео одлуку, после само неколико дана од срамних и лажних избора, да отворе мост који је брана и чувар интереса нашег народа на северу, не би ли Албанци из Јужне Митровице преузели и Северну Митровицу. Зашто то овај човек ради – зато што ће да прича, па ми не желимо гето, него отворене градове, што ће лако да му пролази код ових са Запада, а у ствари једино што жели је да протера Србе са севера КиМ, ништа више и ништа друго. И по сваку цену желе сукобе – рекао је председник и послао поруку да и не сањају да ће протерати наше људе са Косова и Метохије.

Председник Вучић је рекао и да наредне две године неће бити лаке за нашу земљу.

– Србија је данас једна од ретких земаља која има своју политику самосталну, независну и слободарску. Управо зато, видели сте и последњих дана, како су са свих страна кренули притисци од оних који би желели да Србија не буде војно неутрална, већ да се прикључи НАТО-у или неком другом. Док сам председник Републике, као врховни командант вам гарантујем Србија неће ни у НАТО ни у било који други војни блок. Србија ће да чува своју војну неутралност и своју слободу ће сама да брани. И то је наш избор. Прихватам да сви ови који ми соле памет сваки дан и држе придике, а сви сте ви паметнији од мене, сви сте се видели са светским државницима изгледа 100 пута више него ја. Ниједног нисте видели осим на разгледници, али нема везе, све то знате боље него ја. Али ја не могу да пређем преко избора овог народа, не могу да заборавим шта се овом народу десило, гледам у будућност увек и зато позивам на то да увек градимо земљу. Да и са онима који су нас напали 1999. имамо најближе и најбоље односе, али неке линије морају да постоје. А то је линија љубави према Србији. Зато ће Србија саму себе да чува, да брани своје небо и своју земљу и своје људе – рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ће пре краја године бити велико повећање за пензионере.

– Направили смо здраву државу. Морали смо 2014. године да радимо тешке реформе и мало ко је тада веровао у то што сам говорио. Државу морамо да чувамо и да је никада не доведемо у ситуацију у којој је била, за то је била потребна и ваша посвећеност и разумевање и бескрајно вам хвала на томе – рекао је на крају свог обраћања председник Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =