Predsednik Vučić se obratio građanima na Letnjoj pozornici „Vreloˮ i najavio značajna ulaganja u Sokobanju

Društvo Politika

U okviru posete Zaječarskom okrugu predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre je obišao Sokobanju. Pre nego se obratio građanima koji su se u velikom broju okupili na Letnjoj pozornici „Vreloˮ predsednik Vučić je obišao štandove sa lokalnim proizvodima, razgovarao sa okupljenim građanima, a učenici su mu postavili šahovski problem. U toku razgldavanja štandova predsednik Vučić je sa vlasnikom preduzeća „Adonisˮ Nebojšom Stanojevićem razgovarao o čaju i rekao da na svakom sajmu kom prisustvuje obavezno obiđe štand Sokobanje.

– Rakije sve vrste imate, džemove, sokobanjski med, sirup. Zna li narod kako vredi, kako je zdravo – istakao je Vučić i pohvalio gradsku upravu da su sve ovo lepo napravili i aranžirali.

Na letnjoj pozornici „Vreloˮ okupilo se nekoliko hiljada ljudi koji su došli da pozdrave predsednika Vučića.

– Hvala vam na veličanstvenom dočeku. Mnogo sam srećan što imam priliku da vas pozdravim ovde u Sokobanji i da vam kažem veliko hvala za sve što ste uradili kako bi Sokobanja bila druga u Srbiji po broju gostiju i noćenja, odmah posle Beograda. Naše je da pomognemo više i dodatno ulažemo, nastavimo da radimo i gradimo, bez čekanja. Neka Koridori preuzmu i odmah počnu da rade isključenje kod Rutevca, imamo projekat, to će da skrati put za pola sata, skupo će da nas košta, 12 miliona evra, verovatno i više, ali to je strašno važno. Znam da mnogi ne veruju sada u to To ne samo da će da se dogodi nego ćete za mesec dana videti mašine koje će da rade i da grade… Sledeće je obilaznica, i to će morati ali ne znam kada tačno jer je mnogo skupo, 29 miliona evra… Obilaznicu moramo da pravimo i moraćemo da je uradimo. Vodu ćemo odmah početi da radimo – rekao je predsednik.

On je dodao da će na uklanjanju problema oko vodosnabdevanja takođe odmah početi da rade i to ili kroz projekat „Čista Srbijaˮ ili Kancelarije za javna ulaganja. „Ovakvo ulaganje u Sokobanju nije bilo decenijamaˮ, naglasio je.

Predsednik je podsetio da će pre kraja godine biti povećana primanja medicinskih radnika.

„Mi ćemo pre kraja godine povećati prihode medicinskim sestrama i lekarima, jer rade odgovoran i težak posao. Hoćemo da vas sačuvamo, da budete ovde uz našu decu i stare… Idemo na još jedno vanredno povećanje. To je najteži posao, bukvalno kao rudarski posao… Nismo ga poštovali i red je da počnemo da ga poštujemoˮ, naveo je.

Predsednik se zatim obratio rudarima

– Vi rudari iz Resavice znate koliko puta su tražili da ukinemo Resavicu. I mnogi ministri, i koliko puta su tražili razni, koji dolaze iz svih tih svetskih organizacija i institucija, da vam uzmemo posao. Ja sam bio taj koji se tome suprotstavio, jer sam znao da će ugalj biti potreban Srbiji u teškim trenucima i vremenima. I zato i kada su štrajkovali i kada su tražili da ukidamo ugalj, rekao sam polako, ljudi, ići ćemo i raditi na obnovljivim izvorima energije, povećavaćemo nivo, ali nemojte da sebi sečemo nogu i da nemamo struju tokom zime zato što se to vama prohtelo – napomenuo je predsednik Vučić.

Vučić je naveo da rudare, koji rade najteži mogući posao u zemlji, nije hteo da ostavi bez posla.

– Ponosan sam na to što smo tu vrstu pritisaka uspeli da odbacimo i sačuvamo vam posao. Nadam se da će uskoro da bude rešeno i za podzemnu eksploataciju. To nije lak posao, to je rizičan posao. Vi srećno na svoje poslove, a država će biti tu da vas podrži da možete da radite i opstanete.

Predsednik je govorio i o teškoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja i novim potezima Aljbina Kurtija.

– Naša zemlja nije u lakoj situaciji danas. I danas je okupacioni gaulajter na severu Kosova Aljbin Kurti doneo odluku, posle samo nekoliko dana od sramnih i lažnih izbora, da otvore most koji je brana i čuvar interesa našeg naroda na severu, ne bi li Albanci iz Južne Mitrovice preuzeli i Severnu Mitrovicu. Zašto to ovaj čovek radi – zato što će da priča, pa mi ne želimo geto, nego otvorene gradove, što će lako da mu prolazi kod ovih sa Zapada, a u stvari jedino što želi je da protera Srbe sa severa KiM, ništa više i ništa drugo. I po svaku cenu žele sukobe – rekao je predsednik i poslao poruku da i ne sanjaju da će proterati naše ljude sa Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je rekao i da naredne dve godine neće biti lake za našu zemlju.

– Srbija je danas jedna od retkih zemalja koja ima svoju politiku samostalnu, nezavisnu i slobodarsku. Upravo zato, videli ste i poslednjih dana, kako su sa svih strana krenuli pritisci od onih koji bi želeli da Srbija ne bude vojno neutralna, već da se priključi NATO-u ili nekom drugom. Dok sam predsednik Republike, kao vrhovni komandant vam garantujem Srbija neće ni u NATO ni u bilo koji drugi vojni blok. Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost i svoju slobodu će sama da brani. I to je naš izbor. Prihvatam da svi ovi koji mi sole pamet svaki dan i drže pridike, a svi ste vi pametniji od mene, svi ste se videli sa svetskim državnicima izgleda 100 puta više nego ja. Nijednog niste videli osim na razglednici, ali nema veze, sve to znate bolje nego ja. Ali ja ne mogu da pređem preko izbora ovog naroda, ne mogu da zaboravim šta se ovom narodu desilo, gledam u budućnost uvek i zato pozivam na to da uvek gradimo zemlju. Da i sa onima koji su nas napali 1999. imamo najbliže i najbolje odnose, ali neke linije moraju da postoje. A to je linija ljubavi prema Srbiji. Zato će Srbija samu sebe da čuva, da brani svoje nebo i svoju zemlju i svoje ljude – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da će pre kraja godine biti veliko povećanje za penzionere.

– Napravili smo zdravu državu. Morali smo 2014. godine da radimo teške reforme i malo ko je tada verovao u to što sam govorio. Državu moramo da čuvamo i da je nikada ne dovedemo u situaciju u kojoj je bila, za to je bila potrebna i vaša posvećenost i razumevanje i beskrajno vam hvala na tome – rekao je na kraju svog obraćanja predsednik Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × four =