Потписани уговори за доделу бесповратних средстава

Друштво

У малој сали општине Сокобања јуче су потписани уговори о коришћењу бесповратне помоћи у оквиру пројекта „Подршка за будућност” који реализује општина Сокобања у сарадњи са општином Књажевац a уз финансијску подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ. Вредност целокупног пројекта је 175.000 евра, а од тога су у гранд шеми додељена бесповратна средства у износу од 80.000 евра и то по 40.000 евра за сваку од ове две општине.

PU - Marija Zikic– Право учешћа на конкурсу и на бесповратну помоћ имале су теже запошљиве категорије становништа са подручија наше општине а то су пре свега жене из сеоских средина као и млади старости од 15 до 24 године који нису у систему образовања, такође из руралних средина и ромска популација – каже Марија Жикић пројект менаџер.

Бесповратна помоћ додељује се у пољопривреди за набавку стоке, пластеника, опреме, система за наводњавање, сертификованих садница, кошница и пчела, а у туризму за набавку опреме, материјала, као и израду промотивних материјала. Висина бесповратне помоћи је у распону од 35.000 до 350.000 динара за индивудалне захтеве, односно до 1.180.000 динара за удружења, задруге и социјална предузећа. Помоћ се не врши у новцу, већ доделом тражене опреме. На територији општине Сокобања корисници овог пројекта су углавном жене које су нажалост економски зависније, па се очекује да ће реализацијом пројекта постати економски активније.

Председник општине Сокобања Исидор Крстић је приликом потписивања уговора са корисницима истакaо да је импресиониран што је толики број дама са подручја наше општине одлучио да се бави пољопривредом. Он је додао да је локална самоуправа од 2016. године до данас удвостручила износ који општина издваја за субвенције пољопривреди и да ће тек радити на томе да људима на селу обезбеди што боље услове живота и рада. Oдборница Снежана Радовановић каже да је веома срећна што је тим локалне самоуправе нашао начин да подржи пре свега младе жене са територије наше општине које су пуне воље и спремне и способне да све обавезе из овог уговора испуне и тако унапреде пре свега своје породице а онда и средину у којој живе.

– Кроз овај пројекат акценат је стављен и на удруживање и развој социјалног предузетништва јер се пољопривредници као појединци тешко могу пробити на тржишту, али удруженим снагама могу да буду и конкурентнији и ефикаснији – истиче Марија Жикић.

Од тридесетак, дванаест жена је конкурисало кроз разне облике удружења. Једна од њих је и Соња Николић из села Језера која је одлучила да се бави пчеларством па је искористила овај пројекат и конкурсила за добијање плчеларске опреме у оквиру удружења „Крајинска матица”. Једна од корисница бесповратне помоћи је и Данијела Николић која се 2010. године из Ниша доселила у сокобањско село Трубаревац и бави се сеоским туризмом. Она је добила средства за набавку намештаја којим ће опремити собе за издавање.

Поред тога, корисницама бесповратне помоћи општина Сокобања је у сарадњи са ЈКП „Напредак” омогућила да годину дана без наплате пијачне таксе продају своје производе на локалној пијаци додаје Жикић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + eighteen =