Potpisani ugovori za dodelu bespovratnih sredstava

Društvo

U maloj sali opštine Sokobanja juče su potpisani ugovori o korišćenju bespovratne pomoći u okviru projekta „Podrška za budućnost” koji realizuje opština Sokobanja u saradnji sa opštinom Knjaževac a uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Vrednost celokupnog projekta je 175.000 evra, a od toga su u grand šemi dodeljena bespovratna sredstva u iznosu od 80.000 evra i to po 40.000 evra za svaku od ove dve opštine.

PU - Marija Zikic– Pravo učešća na konkursu i na bespovratnu pomoć imale su teže zapošljive kategorije stanovništa sa područija naše opštine a to su pre svega žene iz seoskih sredina kao i mladi starosti od 15 do 24 godine koji nisu u sistemu obrazovanja, takođe iz ruralnih sredina i romska populacija – kaže Marija Žikić projekt menadžer.

Bespovratna pomoć dodeljuje se u poljoprivredi za nabavku stoke, plastenika, opreme, sistema za navodnjavanje, sertifikovanih sadnica, košnica i pčela, a u turizmu za nabavku opreme, materijala, kao i izradu promotivnih materijala. Visina bespovratne pomoći je u rasponu od 35.000 do 350.000 dinara za indivudalne zahteve, odnosno do 1.180.000 dinara za udruženja, zadruge i socijalna preduzeća. Pomoć se ne vrši u novcu, već dodelom tražene opreme. Na teritoriji opštine Sokobanja korisnici ovog projekta su uglavnom žene koje su nažalost ekonomski zavisnije, pa se očekuje da će realizacijom projekta postati ekonomski aktivnije.

Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić je prilikom potpisivanja ugovora sa korisnicima istakao da je impresioniran što je toliki broj dama sa područja naše opštine odlučio da se bavi poljoprivredom. On je dodao da je lokalna samouprava od 2016. godine do danas udvostručila iznos koji opština izdvaja za subvencije poljoprivredi i da će tek raditi na tome da ljudima na selu obezbedi što bolje uslove života i rada. Odbornica Snežana Radovanović kaže da je veoma srećna što je tim lokalne samouprave našao način da podrži pre svega mlade žene sa teritorije naše opštine koje su pune volje i spremne i sposobne da sve obaveze iz ovog ugovora ispune i tako unaprede pre svega svoje porodice a onda i sredinu u kojoj žive.

– Kroz ovaj projekat akcenat je stavljen i na udruživanje i razvoj socijalnog preduzetništva jer se poljoprivrednici kao pojedinci teško mogu probiti na tržištu, ali udruženim snagama mogu da budu i konkurentniji i efikasniji – ističe Marija Žikić.

Od tridesetak, dvanaest žena je konkurisalo kroz razne oblike udruženja. Jedna od njih je i Sonja Nikolić iz sela Jezera koja je odlučila da se bavi pčelarstvom pa je iskoristila ovaj projekat i konkursila za dobijanje plčelarske opreme u okviru udruženja „Krajinska matica”. Jedna od korisnica bespovratne pomoći je i Danijela Nikolić koja se 2010. godine iz Niša doselila u sokobanjsko selo Trubarevac i bavi se seoskim turizmom. Ona je dobila sredstva za nabavku nameštaja kojim će opremiti sobe za izdavanje.

Pored toga, korisnicama bespovratne pomoći opština Sokobanja je u saradnji sa JKP „Napredak” omogućila da godinu dana bez naplate pijačne takse prodaju svoje proizvode na lokalnoj pijaci dodaje Žikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 3 =