Jezero

Средства за развој руралног туризма

Друштво

Министарство туризма и омладине Републике Србије расписало је Јавни позив за доделу средстава за развој руралног туризма. Новац се додељује за изградњу, доградњу, реконструкцију или опремање постојећих угоститељских објеката.

Право на ову врсту подстицаја имају предузећа или физичка лица, власници салаша, етно кућа или сеоских туристичких домаћинстава који су регистровани у систему е-Туриста. Максималан износ подстицаја је 2,9 милиона динара по пројекту уз обавезно учешће од 10% од укупне вредности инвестиције.

Подстицај се може добити за: изградњу нових објеката у саставу постојећег угоститељског објекта, као и доградњу постојећих угоститељских и пратећих објеката; реконструкцију, санацију, адаптацију или друге радове, као и инвестиционо и текуће одржавање угоститељског објекта и пратећих објеката и садржаја; партерно уређење дворишта и уређење и набавка дворишног мобилијара; опремање угоститељског објекта и пратећих садржаја ради унапређења угоститељске понуде у делу испуњења вишег нивоа прописаних стандарда за категоризацију; опремање угоститељског објекта са циљем проширења смештајних капацитета; уређење простора и набавка потребне опреме у оквиру сеоског туристичког домаћинства за пружање угоститељске услуге смештаја на отвореном у привремено постављеној опреми за камповање.

Корисник по основу ове уредбе може да оствари право на доделу средстава за један пројекат, а новац не може добити ако за исти пројекат већ користи подстицај у облику субвенција или донација, нити ако је у току други поступак доделе средстава. Осим тога корисник је дужан да угоститељску делатност у угоститељском објекту обавља у периоду од најмање три године, рачунајући од дана реализације пројекта.

Уз попуњен захтев доставља се понуда овлашћеног извођача односно добављача и потписане изјаве доступне на сајту Министарства за туризам и омладину.

Крајњи рок за доставу захтева и пратеће документације је 15. април 2024. године, а крајњи рок за реализацију пројекта је 12 месеци, рачунајући од дана уплате.

Ова уредба има за циљ повећање туристичког промета кроз развој руралног туризма, што ће, допринети подстицању равномернијег регионалног и локалног развоја, уз очување природне средине и локалне културе, традиције и обичаја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 17 =