Почетак школске године у сокобањској основној школи

Друштво

Почетак школске године у Основној школи „Митрополит Михаило” обележиће многе активности које се реализују према детаљним смерницама Министарства просвете, сазнајемо од директорке сокобањске основне школе Тање Глигоријевић.

Настава у току ове недеље, односно од 4. до 8. септембра биће организована као тематска. Сваки наставни дан ће бити посвећен некој од тема, а наставници и учитељи ће кроз интегративну, амбијенталну и пројектну наставу да упознају ученике са неговањем вредности међусобног поштовања, сарадње и солидарности уз обавезно уважавање различитости.

− У недељи од 11. до 15. септембра биће организовано иницијално процењивање у оквиру предмета, програма, наставе и учења које ће касније бити смерница за даљу реализацију образовно – васпитног рада, рекла је Глигоријевић.

Годишњим планом рада школе предвиђају се и области за самовредновање рада установе. Затим, по препоруци ресорног министарства обавезне области биће подршка ученицима и ЕТОС – термин који се односи на општу атмосферу која влада у школи. У којој мери у школи постоји толеранција, осећај заједништва, добрих међуљудских односа, неговање партнерства у оквиру школе и са локалном заједницом, осећај безбедености, брига о ученицима.

− Такође ће задатак наше Педагошко-психолошке службе бити иницијално процењивање адаптације ученика првог и петог разреда на нову средину. Планираће се мере подршке ученицима, наставницима и родитељима − рекла је наша саговорница.

Нова слободна наставна активност од ове школске године биће ,,Врлине и вредности као животни компас”. Од септембра до децембра, ученици, наставници, родитељи Педагошко-психолошка служба и руководство школе имаће заједнички задатак да дефинишу мото односно идентитет школе као смернице реализације образовно – васпитног рада.

− Ове године Министарство просвете је дало предлог измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања и свих правилника којих се држимо у раду и негде се од тих промена у закону очекује јачање васпитне улоге школе − истакла је Глигоријевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =