PISA

Počelo PISA testiranje u sokobanjskoj srednjoj školi

Društvo

Danas je prvi dan provere obrazovnih postignuća đaka sokobanjske srednje škole u okviru PISA testiranja koje se sprovodi u 193 škole u Srbiji. U ovom globalnom istraživanju učestvuju 42 sokobanjska đaka koja su izabrana metodom slučajnog uzorka.

Po rečima direktorke, testiranje je podeljeno u dva dana s obzirom na tehničke mogućnosti škole.

direktorka Ana Milicevic – Mi smo najpre prijavili sve učenike koji su rođeni 2006.godine i od svih njih izabrana su 42 učenika. Koordinator za PISA testiranje je imenovan ispred škole, kao i koordinator koji vodi računa o samom testiranju. Mi smo spremili računare i računarsku opremu koja podržava ovaj sistem testiranja. Nikad se u ovoj formi nije sprovodilo testiranje, iskreno se nadam da će sve proteći u najboljem redu – kaže Ana Milićević, direktorka Srednje škole „Branislav Nušićˮ.

Po njenim rečima, rezultate obrađuje Ministarstvo prosvete, odnosno tim projekta za PISA testiranje.

–U nekom narednom periodu dobićemo povratnu informaciju na nivou škole i na nivou Srbije, pa ćemo onda razmotriti rezultate. Ovo jeste testiranje koje je malo drugačije. Nisam sigurna da su naši đaci navikli na ovaj tip testiranja i verovatno će im trebati malo više vremena. Ali sa druge strane, ako se udube u zadatke, verujem da većina njih može da dođe do rešenja – dodaje direktorka.

U okviru PISA testiranja ocenjuju se znanja iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, kao i kreativno mišljenje, a učenici zadatke rešavaju na računaru.

Poslednje PISA testiranje u Srbiji je obavljeno 2018. godine. Tada je od rangiranih 79 zemalja Srbija zauzela 45. mesto. Istraživanje sprovodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a rezultati ovog istraživanja, koje je trebalo da se održi prošle godine ali je odloženo zbog epidemije, biće dostupni javnosti početkom decembra naredne godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × five =