PISA

Почело ПИСА тестирање у сокобањској средњој школи

Друштво

Данас је први дан провере образовних постигнућа ђака сокобањске средње школе у оквиру ПИСА тестирања које се спроводи у 193 школе у Србији. У овом глобалном истраживању учествују 42 сокобањска ђака која су изабрана методом случајног узорка.

По речима директорке, тестирање је подељено у два дана с обзиром на техничке могућности школе.

direktorka Ana Milicevic – Ми смо најпре пријавили све ученике који су рођени 2006.године и од свих њих изабрана су 42 ученика. Координатор за ПИСА тестирање је именован испред школе, као и координатор који води рачуна о самом тестирању. Ми смо спремили рачунаре и рачунарску опрему која подржава овај систем тестирања. Никад се у овој форми није спроводило тестирање, искрено се надам да ће све протећи у најбољем реду – каже Ана Милићевић, директорка Средње школе „Бранислав Нушићˮ.

По њеним речима, резултате обрађује Министарство просвете, односно тим пројекта за ПИСА тестирање.

–У неком наредном периоду добићемо повратну информацију на нивоу школе и на нивоу Србије, па ћемо онда размотрити резултате. Ово јесте тестирање које је мало другачије. Нисам сигурна да су наши ђаци навикли на овај тип тестирања и вероватно ће им требати мало више времена. Али са друге стране, ако се удубе у задатке, верујем да већина њих може да дође до решења – додаје директорка.

У оквиру ПИСА тестирања оцењују се знања из математике, читања и природних наука, као и креативно мишљење, а ученици задатке решавају на рачунару.

Последње ПИСА тестирање у Србији је обављено 2018. године. Тада је од рангираних 79 земаља Србија заузела 45. место. Истраживање спроводи Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а резултати овог истраживања, које је требало да се одржи прошле године али је одложено због епидемије, биће доступни јавности почетком децембра наредне године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =