Škola

ПИСА тестирање и у сокобањској средњој школи

Друштво

Средња школа „Бранислав Нушићˮ једна је од 193 школe у Србији у којој ће овог пролећа бити спроведено ПИСА тестирање. Реч је о Међународном програму процене образовних постигнућа ученика, при чему се оцењују знања из математике, читања и природних наука, као и креативно мишљење, а ученици задатке решавају на рачунару. У сокобањској школи тестирање ће се обавити у другој недељи априла, прецизније између 11. и 15. дана овог месеца.

– ПИСА тестирање је окренуто ученицима који имају пуних 15 година. Од укупног броја ученика који испуњавају критеријуме у нашој школи, њих 42 изабрано је за учешће у овом пројекту. Циљ пројекта је да се испитају функционална знања ученика. Не постоји потреба за додатним спремањем и учењем као када се ради о неком тесту на редовним часовима, већ је циљ да се у оквиру математике, српског односно матерњег језика и научних дисциплина, физике, хемије и биологије, примени оно што је научено током целокупног школовања до овог тренутка. Припреме у школи теку по планираном току. Тренутно смо у фази обавештавања ученика и њихових родитеља тако да очекујемо да ће овај пројекат бити реализован успешно – каже Ана Милићевић, директорка школе.

Последње ПИСА тестирање у Србији је обављено 2018. године, а овогодишње је требало да се одржи 2021. али је померено због епидемије корона вируса. Тада је од рангираних 79 земаља Србија заузела 45 место, а резултати су показали да петнаестогодишњаци из Србије чак једну школску годину каскају за својим вршњацима из земаља чланица Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) која спроводи истраживање.
Резултати овог истраживања биће доступни јавности почетком децембра наредне године. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 9 =