Komasacija Beli Potok

Почела прва фаза комасације

Пољопривреда

У просторијама основне школе у Белом Потоку данас је почело сређивање фактичког стања за део катастарске општине Бели Поток. То подразумева да ће учесници комасације да се изјашњавају да ли се стање из катастра слаже са стањем на терену када су у питању власништва парцела. У току утврђивања фактичког стања учесници комасације могу да сређују имовинско-правне односе који су нерешени. Моћи ће да врше спровођење уговора који су закључени писмено али нису оверени, затим усмене уговоре о купопродаји где је извршена купопродаја.

miroslava opacic ‒ Овај процес је вишеструко користан за учеснике комасације. Пре свега, због саме комасације где ће власници парцела на комасационом подручју након завршетка целог процеса добити, крупнију парцелу, у случају да су имали неколико ситнијих, правилног облика и са приступним путем. Такође, током ове фазе моћи да се реше имовинско-правни односи потпуно бесплатно без плаћања било каквих такси и плаћања трошкова овере уговора ‒ каже Мирослава Опачић, председник комисије за комасацију у Сокобањи.

Komasacija

Рок за завршетак ове фазе је три месеца.

Zivota Zivanovic Живота Живановић из Белог Потока, један од власника парцела у комасационом подручју каже да је комасација позитивна ствар и да је штета што то није раније урађено.

‒ Уређење земљишта много значи, ја сам имао прилике да радим на комасираном подручју и могу да кажем да је много лакше и јефтиније радити на таквим парцелама. Нема трња, нема додатног задржавања у време орања, сетве, сређивања земљишта, а самим тим су и трошкови знатно мањи ‒ каже Живановић.

Простор који ће бити обухваћен комасацијом је потез од Сокобање до Бованског језера у површини од 956 хектара и обухвата делове седам катастарских општина. У питању је подручје са најплоднијом земљом на територији општине Сокобања које је добрим делом поплављено у периоду године када има више падавина и као такво је углавном неупотребљиво. Циљ ове комасације је решење ових проблема кроз уређење корита реке Моравице, формирање система за наводњавање и одводњавање као и формирање облика и укрупњавање парцела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =