Планинарска акција „Оштра Чука”

Друштво

Планинарско друштво „Оштра Чука” у сарадњи са МЗ Раденковац, организовало је осму планинарску акцију под називом „Оштра Чука 2018”, која је од ове године уврштена у традиционалне планинарске акције Планинарског савеза Србије.

Акција је одржана на западној и јужној страни планине Девице. Планинарима су на располагању биле две стазе, тежа и лакша. Када је у питању тежа стаза, ове године обележена је и маркирана потпуно нова стаза којом су се планинари кретали од Калиновице (674 мнв), преко највишег врха планине Девице – Чапљинца (1186м) до Раденковца у дужини од 17 км, док је укупна висина успона износила 641м. Лакша стаза била је дужине шест километара са укупном висином успона 260 метара, кретала је од Новог Села на 727 мнв према највишој тачки код места Равниште (960 мнв) где се лакша стаза спајала са тежом одакле је следило постепено спуштање до села Раденковац (738 мнв).

Ова акција углавном привлачи планинаре са територије јужне и западне Србије а у скорије време је све више планинара са севера. Ове године учествовало је преко десет друштава са 320 планинара из Србије, Бугарске и Македоније и чак 120 детета.

– Ово је најуспешнија акција нашег друштва, не због масовности, већ због броја деце која су на њој учествовала – истакао је Младен Антић, председник ПД „Оштра Чука”.

Акција се завршила доделом захвалница. За све учеснике је био обезбеђен пасуљ као и превоз до сопствених возила. Наредна акција под називом „Раденковање” такође у организацији Планинарског друштва „Оштра Чука” и МЗ Раденковац, биће одржана већ у новембру месецу, шесту годину за редом на јужним падинама планине Девице.

Фотографије преузете са фејсбук странице ПД „Оштра Чука”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + one =