Planinarska akcija „Oštra Čuka”

Društvo

Planinarsko društvo „Oštra Čuka” u saradnji sa MZ Radenkovac, organizovalo je osmu planinarsku akciju pod nazivom „Oštra Čuka 2018”, koja je od ove godine uvrštena u tradicionalne planinarske akcije Planinarskog saveza Srbije.

Akcija je održana na zapadnoj i južnoj strani planine Device. Planinarima su na raspolaganju bile dve staze, teža i lakša. Kada je u pitanju teža staza, ove godine obeležena je i markirana potpuno nova staza kojom su se planinari kretali od Kalinovice (674 mnv), preko najvišeg vrha planine Device – Čapljinca (1186m) do Radenkovca u dužini od 17 km, dok je ukupna visina uspona iznosila 641m. Lakša staza bila je dužine šest kilometara sa ukupnom visinom uspona 260 metara, kretala je od Novog Sela na 727 mnv prema najvišoj tački kod mesta Ravnište (960 mnv) gde se lakša staza spajala sa težom odakle je sledilo postepeno spuštanje do sela Radenkovac (738 mnv).

Ova akcija uglavnom privlači planinare sa teritorije južne i zapadne Srbije a u skorije vreme je sve više planinara sa severa. Ove godine učestvovalo je preko deset društava sa 320 planinara iz Srbije, Bugarske i Makedonije i čak 120 deteta.

– Ovo je najuspešnija akcija našeg društva, ne zbog masovnosti, već zbog broja dece koja su na njoj učestvovala – istakao je Mladen Antić, predsednik PD „Oštra Čuka”.

Akcija se završila dodelom zahvalnica. Za sve učesnike je bio obezbeđen pasulj kao i prevoz do sopstvenih vozila. Naredna akcija pod nazivom „Radenkovanje” takođe u organizaciji Planinarskog društva „Oštra Čuka” i MZ Radenkovac, biće održana već u novembru mesecu, šestu godinu za redom na južnim padinama planine Device.

Fotografije preuzete sa fejsbuk stranice PD „Oštra Čuka”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + seven =