Прекогранично пријатељство уз песму и игру

Култура

Пред великим бројем гледалаца у амфитеатру испред завичајног музеја КУД „Соко” и три културно-уметничка друштва из Софије – Танцова група „Фолкпалитра”, Фолклорна група „Симеоновски Напеви” и Фолк денс ансамбл „Сивек” Габрово одржали су у суботу заједнички концерт.

Сокобањско културно-уметничко друштво, представило се играма првог и другог ансамбла, а гости из Софије са два играчка и једним певачким друштвом. Чланови свих пет друштава старости су између 30 и 50 година.

Према речима Славољуба Ћирковића, председника сокобањског КУД-а овај концерт српско-бугарског пријатељства организован је у сарадњи са Туристичком агенцијом „Палма” у чијим апартманима су и смештени, а уједно је на обострано задовољство договорена једна дужа прекогранична сарадња. Чланови културно-уметничких друштава из Бугарске одушевљени су Сокобањом, веома задовољни гостопримством и једва чекају „Међународни фестивал фолклора ветерана и рекреативаца”, на коме ће се маја месеца поново представити сокобањској публици.

За КУД „Соко” не постоји одређена сезона, ради се преко целе године, са наступима и организацијом концерата наставља се и у наредном периоду. Следећег викенда гостују у Трстенику, крајем октобра биће организована и фолклор-екскурзија по Италији, а затим следи годишњи јубиларни 20. концерт.

Сокобањско фолклорно друштво тренутно броји преко 150 чланова распорећених у седам ансамбала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − fifteen =