Vrmdžansko jezero

„Врмџила 2019” у сусрет пролећу

Друштво

Планинарска акција под називом „Врмџила 2019” биће одржана 16. марта у подножју планине Ртањ. У организацији Планинарског друштва „Оштра чука”, Месне заједнице Врмџа и Удружења младих „Ум” из Сокобање већ шесту годину заредом пред долазак пролећа одржава се овај планинарски поход у коме учествују планинари из свих крајева наше земље.

Акција се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима – истичу организатори. Оснивачи и водичи Планинарског друштва „Преслап” помагали су Бериславу Трајковићу у његовој борби за права планинара и учествовали су у покретању ове акције, с пролећа 2014.године. Акција је и ове године популарно названа „Врмџила”, по легенди о змају из Врмџанског језера, које нико никада није видео, али је легенда о овој немани послужила организаторима планинарске акције да је у шали предоче јавности.

Vrmdžila

Учесници ће и ове године моћи да бирају хоће ли се кретaти дужом (врмџеном) или краћом (врмџарастом) стазом. Дужина врмџарасте стазе износи девет километара, док је врмџена стаза дугачка око 15 километара. На стази ће бити водичи ПД „Оштра чука” обележени флуоресцентним прслуцима. Стаза је обележена планинарским ознакама и намењена је свим старосним категоријама. Акција ће се одвијати лаганим темпом. Краћа (врмџараста) стаза има 213 метара успона и 232 метра силаска. Дужа (врмџена) стаза има 389м успона и 407м силаска.

На локацији Латин – град је обезбеђен бесплатан ручак за све планинаре – посан пасуљ (обавезно понети прибор за ручак – чинија, кашика, тањирић за салату). За све планинаре је обезбеђен печат акције. Пре доделе захвалница биће приређен културно – уметнички програм и едукација о лековитом биљу у организацији ПД „Преслап” из Ниша. Акција „Врмџила 2019” и ове године се бави хуманитарном акцијом „Чепенинг” у оквиру које се сакупљају чепови за куповину инвалидских колица за малишане којима је тај вид помоћи неопходан. Акција се спроводи тако што ће сваки планинар „платити” пасуљ једним пластичним чепом.

Сви заинтересованиза учешће у акцији могу се пријавити до 13. марта на бројеве: 064/92 02 909 Младен, 064/17 65 184 Челе и 069/65 47 87 Марко.

latin grad

Врмџа је село које се налази у подножју планине Ртањ и представља право туристичко планинско насеље које сваке године привлачи велики број туриста из Србије и иностранства. Поред свог специфичног изгледа, Врмџа у својој непосредној околини има Врмџанско језеро, велики број стеновитих одсека који се у виду клифова издижу са плодних поља и воћњака. Врмџа је богата изворима, прелепим видиковцима са којих се види цела сокобањска котлина. Место је где је забележен пад првог метеорита на територији бивше СФРЈ. Оно по чему је ово село посебно специфично је да се у њему број становника повећава. Велики број људи долази у Врмџу и управо то место бира за свој будући дом. Становници Врмџе су из Италије, Швајцарске, САД-а и Србије, сталне миграције становништа утичу да Врмџа наставља да живи и да се развија.

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − one =