Васпитачи из Видина посетили ПУ „Буцко”

Друштво

Васпитачи вртића „Детелина” из Видина у  Бугарској, посетили су јуче Предшколску установу „Буцко”. Наиме, васпитачи из Бугарске видели су фејсбук страницу сокобањског вртића и веома им се допао начин рада ове предшколске установе, па су контактирали колеге из Сокобање и иницирали сарадњу.

Васпитачима из Бугарске презентован је начин рада наше установе, након чега су директори обе образовне установе закључили да вртићи раде по сасвим различитом програму.

− Они користе тематски приступ у планирању и реализацији васпитно – образовног рада, који смо ми напустили пре неколико година и сада смо кренули са новим концептом односно користимо пројектни приступ, назван „Године узлета” − каже Душан Мијајловић, директор ПУ „Буцко”.

Основна разлика је у томе што је тематско планирање вођено од стране васпитача, а пројектно од стране деце. Тако да код првог приступа васпитачи могу све до детаља да испланирају и код деце постоји интересовање, али је оно наменско, а не спонтано и функционално кроз процес испитивања и преиспитивања, као што је случај код пројектног приступа који примењује ПУ „Буцко”.

Исто мишљење има и Ана Маринова директорка вртића из Видина која каже да сокобањски вртић користи један савременији, много напреднији приступ у раду са децом, који је њу одушевио, као и да ће наставити сарадњу на обострано задовољство.

Мијајловић каже да ће у наредном периоду и васпитачи сокобањског вртића посетити колеге у Бугарској, а да је у плану и размена васпитача, на одређени временски период, јер је свака размена идеја и сарадња увек драгоцена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =