Почела 23. Уметничка колонија „Сокоград”

Култура

Отварањем изложбе слика са прошлогодишње колоније, у великој галерији, синоћ је почела 23. Уметничка колонија „Сокоград”. И ове године десет уметника ће до недеље, 30. септембра стварати дела инспирисана Сокобањом. Сликари ће бити смештени у хотелу „Моравица” где ће у импровизованом атељеу своје надахнуће преносити на платно.

Изложбу је отворио председник скупштине општине Сокобања, Драгољуб Јевтић, поздравном речју и том приликом је свим учесницима пожелео угодан боравак у Сокобањи са циљем да и ове године колонија изнедри квалитетна дела која остају Сокобањи.

Ове године учешће на колонији ће узети: Светлана Цеца Крстић из Београда, Небојша Јоцић из банатског Новог Села, Оливера Протић из Београда, Милован Панић из Панчева, Маријана Ђорђевић из Земуна, Момир Армуш из Сокобање, Јелена Лалић из Панчева и Иван Величковић, такође из Панчева.
Братислав Мајкић, руководилац сектора за културу Народне библиотеке Стеван Сремац, је подсетио да се овогодишња колонија први пут организује без учешћа покојног Војислава Стојановића Жуће који је један од идејних твораца Уметничке колоније „Сокоград”.

Једна од учесница овогодишње колоније је и Светлана Цеца Крстић из Београда.

– Нисам први пут у Сокобањи, ранијих година сам учествовала на манифестацији ‘Бијенале еколошке карикатуре’. Сокобања је веома инспиративна средина, сликари носе инспирацију у себи, само је питање да ли има довољно елемената у тој средини у којој се налазимо да она изађе из нас а Сокобања је управо таква средина – каже Светлана Крстић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 7 =