Песници из Сокобање „Рајевском у част”

Друштво Култура

Порта цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу код Алексинца током викенда, у суботу, по петнаести пут била је место окупљања поета из неколико српских градова и села, који су поред спомен-обележја руском доборовољцу Николају Николајевичу Рајевском говорили родољубиве, патриотске и љубавне стихове.

Међу педесетак окупљених песника нашли су се и чланови два књижевна клуба из Сокобање. Славиша Д. Славковић из Књижевног клуба „Соколово перо” казивао је песму „Сан о Морави”. На подијуму поред споменика Рајевском су се нашли и Љубиша Вељковић и Слађана Божић из сокобањског Удружења књижевника „Стојан Живадиновић”.

Љубиша Вељковић

Организатор овог скупа „Рајевском у част” је Књижевни клуб „Велимир Рајић” из Алексинца, уз покровитељство општине Алексинац и у овом удружењу нису крили задовољство оволиким одзивом писаца и уопште током одвијања манифестације. На манифестацији се појавило 43 аутора са стране и седморо из алексиначког клуба.

Слађана Божић

Иначе, црква у Горњем Адровцу је подигнута на месту погибије пуковника Рајевског који је учествовао у Првом српско-турском рату 1876. године. Он је најпре сахрањен  у порти манастира Св. Роман, а касније је његово тело однето у Београд, па у родни крај. По неким ауторима, Рајевски је делимично инспирисао Лава Толстоја да створи лик грофа Вронског, легендарног љубавника Ане Карењине из истоименог романа, који је погинуо бранећи Србију од Турака.

Славиша Д. Славковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =