Панорамски пут од Борића преко Озрена до Лептерије

Друштво Туризам

Туристичка организација Сокобања, ове и наредних година учествоваће у многим пројектима на територији наше општине са циљем унапређења туристичке понуде Сокобање. Оно што је битно је да су сви ови пројекти окренути зеленом туризму коме је главни циљ одрживост и заштита природе, а којима ће Сокобања оправдати епитет Зеленог срца Србије, сазнајемо од Љубинка Миленковића директора Туристичке организације Сокобања.

Језеро на Озрену

− Пројекти који су у плану и те како ће подићи атрактивност Сокобање − Зеленог срца Србије са раскошном и очуваном природом и са таквом туристичком валоризацијом која њу не деградира и не оштећује, већ има утицај тек толики да јој омогућава нормално даље обнављање − рекао је Миленковић.

“Борићи”

Управо један од таквих пројеката је Израда панорамског пута у оквиру програма ИНТЕРЕГ ИПА прекограничне сарадње Бугарска-Србија која чека своје завршно оцењивање.

− Овај пројекат радимо заједно са нашим партнерима из Бугарске, општином Сокобања и Еколошким друштвом. У питању је израда панорамског пута који ће водити од излетишта Борићи преко пута за Озрен и “Очно” и Широке падине до Лептерије.  То је једна дуга траса која ће бити путно уређена али не неком тешком инфраструктуром већ ће бити постављено девет малих дрвених пунктова на којима ће туристи моћи да се информишу, обезбеде себи пијаћу воду или купе неки сувенир − додао је наш саговорник.

Излетиште “Очно”

Поред већ постојећег видиковца испод Широке падине у оквиру овог панорамског пута биће позиционирана још два видиковца. Први на оштрој кривини према путу за Очно, одакле ће мештани и туристи моћи телескопом да виде сваки кутак сокобањске котлине као и врх Ртња, док ће други бити уређен на средини поменуте стазе.

− Ово је један изузетан пројекат који ће поново валоризовати природне потенцијале Сокобање у туристичком смислу али на тај начин да се природа не деградира већ да се у њој само ужива и да је користимо, на одрживи начин јер зелени туризам је наша једина будућност − истакао је Миленковић.

Парк “Шума”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 5 =