Opština Sokobanja intenzivno radi na rešavanju problema vodosnabdevanja

Društvo

Sredstvima opštine Sokobanja pre nekoliko dana nabavljena je čistilica za JKP „Napredakˮ, a tokom naredne nedelje stići će i nova smećara, pored toga intenzivno se radi na uklanjanju višedecenijskog, najvećeg problema koji Sokobanja ima, a to je pitanje vodosnabdevanja, saznajemo od predsednika opštine Sokobanja Miodraga Nikolića.

Nikolić – Ovim rebalansom budžeta, predvideli smo da uvedemo toplu vodu u akva park iz bušotine koje se nalazi pored njega. S obzirom da je elaborat o rezervama pokazao da tu imamo osam litra u sekundi, sav višak vode koji se ne utroši biće uključen u vodosnabdevanje, a kad se, van letnje sezone, zatvori akva park sva ta voda biće korišćena isključivo za vodosnabdevanje. Rebalansom smo takođe predvideli i istražnu bušotinu u selu Šarbanovcu gde, prema nekim prvobitnim istraživanjima, postoje veće količine vode koja će verovatno rešiti vodosnabdevanje Belog Potoka, Mužinca i Šarbanovca, a ukoliko postoje neke veće količine vode tu vodu ćemo takođe dovesti u Sokobanju. Postavićemo i rezervoar na Lepteriji kako bi tokom letnje sezone pokrili pikove dnevne potrošnje u popodnevnim satima – kaže Nikolić.

Predsednik Nikolić je dodao da su opština Sokobanja i JKP „Napredakˮ već pola godine u pregovorima sa distributerima reciklažnog otpada i da su veoma ozbiljno krenuli sa rešavanjem komunalnog pitanja same selekcije otpada.

– Ovih dana formiramo jedinicu koja će biti u sklopu komunalnog preduzeća, sređujemo postrojenje koje će biti reciklažno dvorište, nabavili smo presu, a nadam se da ćemo od septembra uspeti da krenemo polako sa edukacijom ugostiteljskih i trgovinskih radnji. Sledeći korak će biti i domaćinstva kako bismo vršili selekciju otpada i na taj način smanjili pritisak na našu deponiju, a prodajom tog otpada komunalno preduzeće ostvarivaće dodatni prihod. Ja se nadam da će opština, ekološko društvo, ugostitelji, trgovci i svi građani sarađivati i da ćemo stvarno uspeti u tome – dodao je Nikolić.

Inače, još pre nekoliko godina opština je započela priču u vezi sa selekcijom otpada koja nažalost tada nije zaživela, tako da se Nikolić nada da će sada u tom naumu svi zajedno uspeti.

 

1 thought on “Opština Sokobanja intenzivno radi na rešavanju problema vodosnabdevanja

  1. Osnovno pitanje je zasto se nikada ne objavluje plan resrikcije vodosnabdevanja nasih gradjana. Ispada da je to doktorat a na lokalnom radiju je bila informacija da akva park trosi kao tri prosecna donacinstva u nasem mestu pa je onda tesko u tom segmentu videti progres. Skoro cetiri godine zivim u ovom divnom gradicu a jos nikada nije postojao plan restrikcije vodosnabdevanja ili je to bilo u domenu vojne tajne, zbog cega to znaju jedino rukovodioci komunalnog i mozda polticari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × four =