Sokobanja

Новац из буџета за бољу социјалну и здравствену заштиту

Друштво

Буџетом за ову годину општина Сокобања је издвојила новчана средства за унапређење социјалне и здравствене заштите. У априлу месецу скупштина је донела одлуку о повећању финансијске подршке породици са децом и у оквиру стратегије подстицања рађања деце.

Nikolić – Донели смо одлуку да све незапослене породиље, 12 месеци након порођаја, поред већ постојеће одлуке о једнократној новчаној помоћи за дете, примају 10 хиљада динара месечно. Поред тога, предвидели смо средства за поступке вантелесне оплодње, тачније дајемо подстицајна средства која су мимо онога што покрива фонд за здравствено осигурање. Претходних дана на нивоу Републике Србије донета је и одлука да се старосна граница за вантелесну оплодњу помери са 43 на 45 година. Већину трошкова за вантелесну оплодњу покрива Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО), али је општина Сокобања издвојила новчана средства у вредности од 50 хиљада динара по свакој вантелесној оплодњи, да покрије трошкове уколико су потребне неке додатне анализе или реагенси којих тренутно нема – рекао је Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Skupština

Одборници су на седници одржаној почетком овог месеца усвојили и једну значајну одлуку за родитеље чија деца болују од малигних и других ретких болести. За ову сврху из буџета је издвојено милион динара.

– Што се тиче друге одлуке коју смо донели овог месеца то је одлука о остваривању права на новчану помоћ намењену за лечење деце оболеле од малигних и других ретких болести на територији наше општине. Раније је овом одлуком било предвиђено да помоћ остварују деца до навршених 18 година, али само ако се ради о неким акутним стањима и хитним лечењима у иностранству, сада смо тај обим права повећали тако да могу да користе и деца која болују и од малигних и ретких болести. Оставили смо износ од милион динара који може да искористи свако и за трошкове лечења, превоза или терапије уколико је у питању нека терапија која се не налази на списку Републичког фонда за здравствено осигурање или уколико се ради о трошковима лечења које се спроводи у иностранству – додао је Николић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 19 =