Округли сто УГ „Бањско преображење” о перспективама и развоју здравственог туризма

Друштво Здравље Туризам

Округли сто „Перспективе и могућности развоја сокобањског здравственог туризма” у организацији Удружења грађана „Бањско преображење”, одржан је јуче у Специјалној болници „Сокобања”.

Уводну реч дала је др Ивана Филиповић, специјалиста интерне медицине, в.д. директора Специјалне болнице „Сокобања”, а на округлом столу учествовали су и др Јован Антовић, специјалиста интерне медицине-хематолог, редовни професор на Каролинска институту у Стокхолму и др Милован Шаровић, специјалиста пнеумофтизиолог. Модератор округлог стола била је Јасмина Митровић магистар српског језика и књижевности.

Миша Гавриловић, председник Скупштине УГ „Бањско преображење” каже да су чланови овог удружења дошли на идеју да покушају да виде и сазнају како би здравствени туризам у Сокобањи могао да буде бољи и да повећа укупну туристичку понуду Сокобање а да од тога имају користи не само здравствене установе већ сви становници општине Сокобања.

− Захваљујем се пре свега др Ивани Филиповић, в.д. директора Специјалне болнице, која нам је омогућила да се у овом простору окупимо и разменимо мишљење и да донесемо неке закључке које ћемо понудити грађанима Сокобање, властима у Сокобањи и држави да нешто од тога спроведе и у дело. Свесни смо чињенице да све оно што предложимо данас неће моћи да буде реализовано али бар део тога ако успемо да реализујемо мислим да ће Сокобања имати велике користи − рекао је Гавриловић.

Гавриловић додаје да Бањско преображење као своје чланове има еминентне професоре из области медицине који не живе у Сокобањи али су на неки начин везани за њу. Један од њих је и професор Јован Антовић који је и формално становник Сокобање јер је купио кућу у Дугом Пољу и два хектара земље, тако да своју будућност везује за овај крај.

− Ја заиста волим Сокобању  и није чудно да сам сада становник Дугог Поља јер сматрам да је Сокобања једно од места у Србији са можда и најбољом перспективом. Сокобања има страховите климатске потенцијале, добре људске потенцијале али тражи много приче, улагања и ја сматрам да развој здравствено-конгресног туризам може да буде једна од великих предности Сокобање како би се развијала и то не само у границама Србије или региона већ и Европе. Мислим да у томе можемо да помогнемо ми који живимо у иностранству, не зато што смо много паметни него смо убачени у причу неких организованих земаља а Шведска то свакако јесте. Сокобања наравно не сме да занемари народни туризам, да га тако назовем, али мора да почне да развија потенцијале  здравствено-конгресног туризам који ће привући платежнију клијентелу људи из иностранства, дакле мора да направи једну комбинацију народног и престижног туризма − истако је Антовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − four =