Планинарска акција за најмлађе: „Освојили” Поповицу и уживали у пасуљу

Друштво

Предшколска установа „Буцко”, у сарадњи са Планинарским друштвом „Оштра Чука” и Сокобањским еколошким друштвом (СЕД), у уторак 14. маја, организовала је акцију планинарења. На акцији која се већ традиционално одржава више година уназад, деца припремно-предшколских група, кроз игру и такмичење, учила су основе планинарења, кретање по маркираним стазама и понашање у природи.

Акција је осмишљена из два дела. У првом делу малишани су имали за циљ освајање једног од врхова планине Девице, који се налази на 443 метра надморске висине, врх Поповицу. Након освајања врха, деца су могла да уживају у погледу на средњовековни Сокоград у подножју саме планине, карпатско-балканску планину Ртањ која са севера гледа на њу, као и сокобањску котлину, планину Озрен, Слемен и села у подножју ових планина.

– Други део акције одржали смо код хотела ‘Моравица’, при повратку са врха Поповице. Другари из еколошког и планинарског друштва организовали су игре којима су деци приближили вредности природе и живог света у њој. Након повратка у вртић организован је заједнички ручак уз већ познат планинарски пасуљ – каже Душан Јевтић, васпитач у ПУ „Буцко”.

 

Традиционалној акцији планинарења сокобањских малишана у току недеље претходила је презентација и дружење са представницима Планинарског друштва „Оштра Чука”. У просторијама вртића, малишанима је представљен планинарски спорт и потребна опрема приликом одласка на планину.

Са нама су поделили фотографије како би и на тај начин приближили свој боравак у природи и традиционалну акцију планинарења.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + fourteen =