Одржане јубиларне „Златне руке”

Друштво Култура

Јубиларне 40. по реду „Златне руке” одржане су протеклог петка на мермерном шеталишту. Велики број излагача и посетилаца, шареноликост понуда, потврдили су још једном, да ова манифестација ни након четири деценије не губи на свом значају већ постаје све атрактивнија и привлачнија.

Излагачи су се такмичили у седам дисциплина, а о томе ко је најбољи одлучивао је трочлани жири у саставу: Председник жирија Драган Карађиновић главни кувар и шеф кухиње хотела „Сунце”, председница Етнолошке радионице „Етнос” Нада Стојковић и директорка Културног цернтра „Сокобања” Далиборка Стевановић.

Аплауз и задовољни учесници, показали су да је жири одрадио посао веома професионално, што је такође веома битно када манифестације имају и такмичарски карактер.

У категорији Очување традиције старих заната награду је освојио Ненад Арсенијевић из Крагујевца за изложену грнчарију. За рад у току манифестације награђена је Ванка Јовановић из Кладурова за вез. Госпођа Јовановић каже да први пут учествује на овој манифестацији и да је почела да везе захваљујући Јасмини Ђорђевић из Ниша, која већ годинама учествује на овој манифестацији и добитник је награда. Удружење пензионера из Сокобање – Актив жена добитник је прве награде у категорији Најбољи вез.

Снежана Бркић из Крагујевца добитница је прве награде у дисциплини Коришћења етно мотива на савременим украсним предметима за хаљину са етно мотивима. Госпођа Бркић је по занимању дипломирани графички дизајнер, али је пре пар година почела да се бави модним дизајном из хобија, који је затим прерастао у посао.

‒ На овој манифестацији сам први пут и жири је вероватно привукао тај неки мој начин рада. Ја радим модерно, ви моје кошуље и хаљине можете носити у било којој ситуацији, али све то што је наша култура и тадиција ја сам уткала у ту гардеробу, да бих ту нашу културну баштину, кроз делове одеће приближила младим нараштајима ‒ истакла је Бркић.

У категорији Најочуванији и најоригиналнији експонат прво место освојила је Љиљана Милановић из Медвеђе за прслук из 1880. године.

У категорији Традиционална јела сокобањског краја, која носи име зачетника ове манифестације Голуба Радовановића, проглашена је Зорица Лазић из Јошанице, која је и прошлогодишњи добитник ове награде. Зорица каже да се трудила да трпезу спреми најбоље што може, али да је пријатно изненађена јер награду није очекивала.

‒ Ове године ми је похваљен читав штанд и сва јела које сам припремила. На трпези су била традиционална јела, направљена, пре свега, од брашна које мељемо у сопственој старој воденици као и од поврћа из наше баште ‒ рекла је добитница награде.

Награду је победници доделила Нина Илић, ћерка покојног Голуба Радовановића, на чију иницијативу је и заживела ова манифестација почетком осамдесетих година.

‒ Мој отац би био изузетно задовољан да је сада са нама, али нажалост њега нема већ три и по године. Манифестација је превазишла његова очекивања, јер пре 40 година он је то започео на један другачији начин, а сада је то све осавремењено, међутим оно што је и најважније, традиција је наставила да живи ‒ рекла је госпођа Илић.

Титула Златне руке Србије, Сокобања 2023. године у категорији Припрема старих јела из Србије додељена је Етно уметничком клубу „Черенски” из Баљевца на Ибру, који на овој манифестацији редовно учествује од 2018. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =