Održane jubilarne „Zlatne ruke”

Društvo Kultura

Jubilarne 40. po redu „Zlatne ruke” održane su proteklog petka na mermernom šetalištu. Veliki broj izlagača i posetilaca, šarenolikost ponuda, potvrdili su još jednom, da ova manifestacija ni nakon četiri decenije ne gubi na svom značaju već postaje sve atraktivnija i privlačnija.

Izlagači su se takmičili u sedam disciplina, a o tome ko je najbolji odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Predsednik žirija Dragan Karađinović glavni kuvar i šef kuhinje hotela „Sunce”, predsednica Etnološke radionice „Etnos” Nada Stojković i direktorka Kulturnog cerntra „Sokobanja” Daliborka Stevanović.

Aplauz i zadovoljni učesnici, pokazali su da je žiri odradio posao veoma profesionalno, što je takođe veoma bitno kada manifestacije imaju i takmičarski karakter.

U kategoriji Očuvanje tradicije starih zanata nagradu je osvojio Nenad Arsenijević iz Kragujevca za izloženu grnčariju. Za rad u toku manifestacije nagrađena je Vanka Jovanović iz Kladurova za vez. Gospođa Jovanović kaže da prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i da je počela da veze zahvaljujući Jasmini Đorđević iz Niša, koja već godinama učestvuje na ovoj manifestaciji i dobitnik je nagrada. Udruženje penzionera iz Sokobanje – Aktiv žena dobitnik je prve nagrade u kategoriji Najbolji vez.

Snežana Brkić iz Kragujevca dobitnica je prve nagrade u disciplini Korišćenja etno motiva na savremenim ukrasnim predmetima za haljinu sa etno motivima. Gospođa Brkić je po zanimanju diplomirani grafički dizajner, ali je pre par godina počela da se bavi modnim dizajnom iz hobija, koji je zatim prerastao u posao.

‒ Na ovoj manifestaciji sam prvi put i žiri je verovatno privukao taj neki moj način rada. Ja radim moderno, vi moje košulje i haljine možete nositi u bilo kojoj situaciji, ali sve to što je naša kultura i tadicija ja sam utkala u tu garderobu, da bih tu našu kulturnu baštinu, kroz delove odeće približila mladim naraštajima ‒ istakla je Brkić.

U kategoriji Najočuvaniji i najoriginalniji eksponat prvo mesto osvojila je Ljiljana Milanović iz Medveđe za prsluk iz 1880. godine.

U kategoriji Tradicionalna jela sokobanjskog kraja, koja nosi ime začetnika ove manifestacije Goluba Radovanovića, proglašena je Zorica Lazić iz Jošanice, koja je i prošlogodišnji dobitnik ove nagrade. Zorica kaže da se trudila da trpezu spremi najbolje što može, ali da je prijatno iznenađena jer nagradu nije očekivala.

‒ Ove godine mi je pohvaljen čitav štand i sva jela koje sam pripremila. Na trpezi su bila tradicionalna jela, napravljena, pre svega, od brašna koje meljemo u sopstvenoj staroj vodenici kao i od povrća iz naše bašte ‒ rekla je dobitnica nagrade.

Nagradu je pobednici dodelila Nina Ilić, ćerka pokojnog Goluba Radovanovića, na čiju inicijativu je i zaživela ova manifestacija početkom osamdesetih godina.

‒ Moj otac bi bio izuzetno zadovoljan da je sada sa nama, ali nažalost njega nema već tri i po godine. Manifestacija je prevazišla njegova očekivanja, jer pre 40 godina on je to započeo na jedan drugačiji način, a sada je to sve osavremenjeno, međutim ono što je i najvažnije, tradicija je nastavila da živi ‒ rekla je gospođa Ilić.

Titula Zlatne ruke Srbije, Sokobanja 2023. godine u kategoriji Priprema starih jela iz Srbije dodeljena je Etno umetničkom klubu „Čerenski” iz Baljevca na Ibru, koji na ovoj manifestaciji redovno učestvuje od 2018. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 5 =