У Мужинцу прослављен Свети Јован Биљобер: Крчкао се пасуљ и плели венчићи

Друштво

Мештани Мужинца празник Светог Јована Биљобера прославили су у атару свог села, где су се плели Ивањдански венчићи и крчкао пасуљ. На манифестацији су учествовали и гости из околних села, али и из Ниша, Бора и Параћина. Ово окупљање у подножју Ртња одавно је постало традиција, а они најспремнији попели су се на врх планине са којег се по ведром дану пружао предиван поглед.

Манифестација је имала и такмичарски карактер, па су посетиоци имали прилику да надмећу у плетењу венчића, а бирао се и најукуснији пасуљ. У обе категорије било је пријављено 15 учесника, а ове године манифестација је имала и хуманитарни циљ.

– Поред такмичења имамо и хуманитарну акцију за једну девојку из Крушевца која има повреду кичме и требало би што пре да оде на операцију, тако да ће сав прикупљени новац отићи у хуманитарне сврхе – истакао је Небојша Милојевић, председник Месне заједнице Мужинац.

Најбољи пасуљ скувао је Иван Радовановић из Ниша, који је освојио прво место у овој категорији. Катарина Јовановић из Шарбановца исплела је најлепши венчић, друго место заузела је Андријана Ивковић из Мужинца, док је трећа Данијела Петковић из Трубаревца. Учесници су награђени пехарима, дипломама и медаљама.

Како сазнајемо од организатора, Месна заједница Мужинац тога дана угостила је преко 100 људи на прослави Светог Јована Биљобера на Ртњу.

Текст: К. Ђ; Ј. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × three =