Prevencija

Одржана трибина за превенцију болести зависности

Друштво

У организацији Тима за превенцију болести зависности који је формиран на нивоу општине Сокобања, у суботу је одржана интерактивна трибина за родитеље ученика седмог и осмог разреда основне школе, као и првог и другог разреда средње школе. На трибини су говорили проф. др Петар Настасић, неуропсихијатар, професор на Високој школи за социјални рад у Београду и др Мирослава Васиљевић, психијатар и породични психотерапеут.

Професор Настасић је у изјави за наш портал, пре свега, похвалио организацију и залагање читаве општине Сокобања која је основала Тим за превенцију болести зависности. Он је рекао и да је пријатно изненађен јер је предавање било изузетно посећено од стране родитеља и да све то изгледа прилично оптимистично, као и да би све локалне заједнице требало да схвате да су деца њихова будућност и да без бриге о њима и њиховом правилном развоју нема ни будућности одређеног места.

Prevencija

– Родитељи треба да знају да стварање болести зависности не настаје преко ноћи, већ да је то један континуирани процес, на чији настанак утичу многе околности које се преплићу и то, пре свега, односи у породици, вршњачком окружењу, а на њега свакако утиче и присутност и психоактивних супстанци у окружењу и када се ти фактори уједине, настаје болест зависности. То је један комплексан проблем у чијој превенцији морају заједничким снагама учествовати различити сектори, попут полиције, центра за социјални рад – истиче професор Настасић.

Наш саговорник додаје и да не постоји чаробна формула за решење овог проблема, али су пре свега битни добри односи у породици, посебно када су деца у адолесцентном периоду.

Prevencija

– Добар однос са децом, штити их од болести зависности. Родитељи морају да праве разумне оквире и ограничења и не смеју превише строгим правилима заустављати развој деце. Оквири и ограничења морају бити логички и разумни – истиче професор Настасић.

У оквиру овог пројекта, претходног петка за ученике и наставнике предавања су одржале Јелена Ивановић, дипл. дефектолог и породични психотерапеут и Ивана Лукић, психолог и породични психотерапеут, а у плану су и даље активности Тима за превенцију болести зависности на трериторији општине Сокобања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − six =